2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

100. születésnapját ünnepli az egykori SS-tiszt

2013. július 30. 10:22 MTI

Az olasz rendőrség megerősítette az ellenőrzést hétfőn az egyik utolsó, még életben lévő náci háborús bűnös, Erich Priebke háza előtt, aki az ablakai alatt tüntető csoportok miatt elég feszült légkörben ünnepli századik születésnapját.

A Projet Dreyfus nevű zsidó szervezet több tucatnyi tagja tüntetett a ház előtt, ahol Priebkét házi őrizetben tartják, amikor egy üveg pezsgővel a kezében megérkezett az egykori SS-százados egyik fiatal rokona, akire a tüntetők rátámadtak. Sértések és pofonok repkedtek, a fiatalember végül egy rendőrségi autóban talált menedéket a feldühödött tüntetők elől.

Priebkét 1998-ban ítélték életfogytiglani elzárásra 335 civilnek - köztük a magyar Kereszti Sándornak - a római Fosse Ardeatine kőbányában történt meggyilkolásában való részvételéért. Az 1944-es mészárlás megtorlás volt 33 német katona haláláért, akikkel olasz partizánok végeztek.

A férfit 1994-ben Argentína adta ki az olasz hatóságoknak, és négy évvel később életfogytiglani börtönre ítélték. Az olasz törvények szerint ugyanakkor Pirebke egészségi állapota és kora miatt börtön helyett házi őrizetben töltheti büntetését. 2011 áprilisában nagy botrányt váltottak ki az Oggi című hetilapban megjelent fényképek, amelyeken az egykori náci tiszt étteremben ebédelt barátaival, kerékpározott, illetve egy szupermarketben vásárolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár