2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig aktívak a szovjet kémrendszerek

2013. július 16. 14:13

A világot igencsak meglepte az a tény, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal széleskörű elektronikus kémkedést folytat szerte a világon. Azonban nem ők az egyetlenek, akik fülüket az ajtóra tapasztják.

A ForeignPolicy értesülései szerint a világ számos országa alkalmazza a lehallgatás útján történő információszerzést, közülük is kiemelkedik Oroszország. A hatalmas területű állam valóságos „örökséget” kapott a Szovjetuniótól, amely a hidegháború idején az egyik legnagyobb elektronikus lehallgató hálózattal rendelkezett, aminek a segítségével információkat akart szerezni az ellenséges Egyesült Államoktól és annak európai szövetségeseitől.

A magazin szerint ezek a lehallgató állomások még mindig léteznek. Bár néhányukat már megemésztette a rozsda a volt szovjet tagországokban, sok még mindig működőképes. A katonai hírszerzés történetét kutató történész, Matthew Aid megvizsgálta a nemrég feloldott CIA dokumentumokat, amely felsorolta azt a tíz darab KGB-s stratégiai rádiólehallgató állomást, amelyek a Szovjetunió felbomlása után újjáalakuló államok területén találhatók.

Ezen állomások csak egy apró, de rendkívüli fontossággal bíró részei a hatalmas szervezetnek, amely egyrészt a lehallgatást, de a beérkező információ feldolgozását is elvégezte. Az így megszerzett híreket nem csupán a KGB-nek, hanem a Glavnoje razvedivatyelnoje upravlenyijenek (GRU), vagyis a legfőbb szovjet katonai hírszerzési központnak, a Felderítő Főcsoportfőnökségnek is továbbították a szovjet ügynökök.

A kutató szerint ezek bár hidegháborús relikviák, legtöbbjük - a megszerzendő információk jelentőségétől függetlenül - még mindig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok, Európa és még néhány ország belső és külső kommunikációját. A magazin által közreadott térképen látható, hol is találhatóak ezek az állomások.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár