2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

TV-asztalnak használták a milliókat érő antik bútort

2013. július 10. 17:38

Milliomos lett a francia család, miután  6,3 millió fontért leütötték az éveken át TV-asztalnak használt antik bútorukat.

1970-ben egy Londonban élő francia mérnök 100 dollárért jutott ahhoz a nemrégiben elárverezett faládikához, amely után a Victoria and Albert Museum 1941-ben indított világméretű nyomozást.

A cédrusból készült, arany zománccal díszített ládikó Japánból származik, s 1640-ben készítették. A sors fintora, hogy a bútor – amelyből összesen tíz készült – sokáig a tulajdonos South Kensington-i otthonában, alig másfél kilométerre volt a múzeumtól. Csak 1986-ban, a férfi halálakor leltek rá, mikor a családja kipakolta a házat.

Most egy aukció keretében a kikiáltási ár (200 ezer font) többszöröséért, 6,3 millió fontért vette meg az amszterdami Rijksmuseum.

Az értékes tárgyat Kaomi Nagashige iparosmester készítette Kiotóban a Holland Kelet-indiai Társaság megbízásából. A ládikó kívül-belül díszes, és japán mítoszok láthatók rajta, köztük a híres Gendzsi regénye.

1658-ban Franciaország főminisztere, a nagy műgyűjtő hírében álló Jules Mazarin bíboros vásárolta meg, tőle örökölte családja. A japán antik bútor több kollekcióban is felbukkant, majd a már említett francia mérnök tulajdonába került. Az érte adott 6,3 millió font egyébként a második legmagasabb összeg, amit egy japán alkotásért fizettek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár