2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg tovább élhetett Amelia Earhart

2013. június 24. 13:49

Újonnan előkerülő fotók tanúsíthatják, hogy tovább élt a 76 éve eltűnt amerikai pilótanő, Amelia Earhart, miután gépe kifogyott az üzemanyagból és kényszerleszállást kellett végrehajtania.

A christchurchi Új-Zélandi Légierő Múzeum egyik kallódó gyűjteményében kerültek elő azok a fotók, amelyek a kutatók reményei szerint azt bizonyíthatják, hogy a 76 évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között eltűnt pilótanő a kényszerleszállást követően egy ideig „hajótöröttként” élt a a Kiribati Köztársaság egy lakatlan szigetén. A 45 fotót és negatívokat tartalmazó dobozkában egy papírcetli is előkerült, rajta az árulkodó szöveggel: „Gardner Island (Gardner-sziget)”.

A ma Nikumarorónak nevezett csendes-óceáni lakatlan atollról (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport) a pilótanő földi maradványainak és gépének felkutatására alakult The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű szervezet szakértői régóta úgy tartják, hogy itt tölthette Amelia Earhart életének utolsó napjait-hónapjait.

„25 éven át nagyon sok erőfeszítést tettünk, hogy kihámozzuk az információkat az eddig ismert fotókból. Most azonban olyan részletes fotók vannak a birtokunkban, amelyek még az első gyarmatosítók megérkezése előtt születtek” – mondta el a TIGHAR vezetője, Ric Gillespie. A képeket egy, a HMS Leander fedélzetéről induló Supermarine Walrusról készítették 1938. december 1-jén, alig 15 hónappal az után, hogy Earhart eltűnt, s mielőtt az atoll első (új-zélandi) lakói birtokba vették volna a szigetet.

A képek

Gillespie szerint a fotók segítségével azonosíthatják a repülőgép maradványait a korallzátonyon vagy a parton, de akár emberi tevékenységre utaló jelek, illetve az 1940-ban talált csontok bizonyítékai is előkerülhetnek. A legérdekesebb közülük az az ujjcsont, amelynek a kutatók kezdetben nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, mondván, biztosan a közelben talált teknősé volt. A törvényszéki orvostani elemzésben viszont az áll, hogy az emberi maradvány „sokkal valószínűbb, hogy nőé lehetett”, s nem egy csendes-óceáni szigetről származóhoz, hanem egy fehér emberhez tartozott.

Earhart negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátor társaságában 1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a négyezer kilométerre fekvő, alig két kilométeres Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált útjelzőként számukra, a szigetnél egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni, Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár