2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az Újvilágba írt egyik legrégebbi levelet

2013. május 27. 11:06 MTI

Az Újvilágba írt egyik legrégebbi levelet találták meg a Nápolyi Állami Levéltárban: az 1522. október 15-ei keltezésű dokumentumot, amelynek több mint száz évvel ezelőtt nyoma veszett, V. Károly német-római császár küldte Hernán Cortés spanyol konkvisztádornak.

Az iraton a Yo el Rey - vagyis Én, a király - aláírás, V. Károly német-római császár és spanyol uralkodó kézjegye látható. A levélben a király elismeri Hernán Cortést Mexikó kormányzójaként. A híres konkvisztádor a gyarmatosítók azon nemzedékéhez tartozott, amely véghezvitte Amerika spanyol gyarmatosításának első szakaszát: ő hódította meg a mai Mexikó területét és igázta le lakóit, az aztékokat, és azok utolsó uralkodóját, II. Moctezumát.

A levelet, amely a nápolyi levéltárban felfedezett értékes dokumentumok sorát gazdagítja, az intézmény igazgatója, Imma Ascione találta meg azon mintegy 500 iratgyűjtő átvizsgálásakor, amelyek a Hernán Cortés de Monroy y Pizarro Altamirano-gyűjtemény felét alkotják. A szintén a közelmúltban felfedezett Cortés-dossziék a Pignatelli Aragona Cortés családnak, a spanyol hódító olasz leszármazottainak terjedelmes gyűjteményében porosodtak.

A 20. század kezdetén Francisco Fernández del Castillo történész talált rá a levélre a Cortés-archívumban, amikor a gyűjteményt - igaz meglehetősen rendetlen állapotban - még Mexikóvárosban őrizték. Akkoriban Ortiz Rubio mexikói elnök tudomást szerzett arról, hogy Cortés egyik olasz leszármazottja, Antonio Pignatelli egy antik könyvekben utazó amerikai kereskedőnek akarja eladni a gyűjtemény legértékesebb darabjait, ezért megtiltotta az iratok kivitelét és a mexikói Nemzeti Levéltárba szállíttatta őket.

Az ügyben eljáró bíróság azonban jogosnak ismerte el a Pignatelli család tulajdonjogi követelését, így a Cortés-archívum anyagát kettéosztották. A dokumentumok egyik felét, amely a konkvisztádor saját dokumentumait is tartalmazta, Olaszországba vitték és a család hatalmas gyűjteményébe került, amelyet még a 20. század első felében az olasz államnak adományoztak.

A kutatók leveleket, dokumentumokat, rajzokat és közjegyzői okiratokat is találtak a nemrég előkerült Cortés-gyűjteményben, köztük a hódító nemesekkel és uralkodókkal, illetve a királyi családok tagjaival folytatott levelezését - adta hírül a The Art Newspaper című internetes oldal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár