2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőből faragott kelta fejet talált a gazda

2013. május 7. 10:38 MTI

Az eddig ismert egyetlen szerbiai kelta kőfejet kapálta ki udvarán egy gazda Pozarevacon, a lelet az időszámítás előtti II. vagy III. századból való.

Dragan Jacanovic, a pozarevaci nemzeti múzeum régésze szerint a kőfej igazi archeológiai lelet és az egyetlen kelta fej, amelyet a mai Szerbia területén találtak - idézte a régészt a Blic című belgrádi napilap online kiadása.

A Duna és a Morava folyó között fekvő kelet-szerbiai város múzeumának szakértője úgy vélte, hogy a fejet bizonyára ott helyben készíthették, és az összes kelta stílusjegyet magán viseli.

"A kőfejen dülledt szemek ülnek és háromszög formájú az arc plasztikus szájjal. Meg kell jegyezni, hogy rossz minőségű kőből készítették, mert még ilyen töredezetten is látszik, hogy kelta előkelőségről, feltételezhetően egy kelta istenségről van szó" - fejtette ki a régész. A belgrádi nemzeti múzeum szakértői meglátva a kelta fejet csak annyit mondtak: "Fenomenális".

Pozarevacról a leletet szakmai vizsgálatra Franciaországba és Szlovákiába viszik. A Blic azt is megírta, hogy Szerbia saját kelta leleteiből anyagot küldött tavaly reprezentatív kiállításra Milánóba, a pozarevaci kőfejet azonban csak jövőre helyezik a tárlat anyagába.

Kelet-Szerbiának ez a része igen gazdag a legmagasabb kategóriába tartozó régészeti leletekben, köztük trák, dák és kelta tárgyakban. Pozarevactól nem messze van Kostolac, a város közelében található Viminacium, amely az ókorban a római birodalom keleti városa és katonai táborhelye volt a Duna mentén, ma archeológiai park.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár