2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legendák után kutatnak a brit régészek

2013. április 3. 16:23

Újabb királysírokra és egyéb neves történelmi személyek ismeretlen temetkezési helyeire derülhet fény a közeljövőben a régészeti technológia fejlődésének és az amatőr történészek növekvő számának köszönhetően Nagy-Britanniában. Az archeológusok célkeresztjébe igazi "nagyágyúk" kerültek: Boudica és Artúr.

Mozgalmas idő elé néz a brit régészszakma, mivel III. Richard földi maradványainak azonosítását és Nagy Alfréd wessexi uralkodó feltételezett csontjainak exhumálását követően a közvélemény újra ki van éhezve a szenzációra, s könnyen elképzelhető, hogy ez a bizonyos szenzáció – néhány királysír formájában – akár a közeljövőben bekövetkezhet. A régészek egyöntetű véleménye, hogy a tudomány fejlődésének hála, még több, eddig ismeretlen sír kerülhet elő, akár már néhány éven belül.

Ugyan a winchesteri Szent Bertalan-templomban kiásott csontok azonosítása a közismert nehézségek miatt rendkívül vontatottan halad, máris megindult a találgatás arról, hogy ki lehet az a következő történelmi személy, akinek végső nyughelyéről lehull a lepel. Nagy eséllyel ez Boudica, a Római Birodalom ellen fellázadó kelta törzs, az icenusok uralkodója lehet.

Mike Heyworth, a Brit Régészeti Tanács (Council for British Archaeology, CBA) vezetője szerint Boudica ismeretlen nyughelyére akár néhány évben fény derülhet. Ugyan 2006-ban már felreppentek olyan hírek, hogy sikerült a legendás uralkodó sírját azonosítani, az egyik birminghami McDonald’s étterem alatt talált maradványokról azonban kiderült, hogy biztosan nem Boudicához tartoztak. Még ma is vannak olyan, egymásnak ellentmondó vélekedések, hogy az icenusok királynője King’s Cross Stationnál, a 8., 9., vagy a 10. vágány alatt aludhatja örök álmát.

Szintén nagy érdeklődés övezi Artúr király sírját, amelynek pontos helyével kapcsolatban évszázadok óta folynak a találgatások. A 12. század óta nyughelyét rendre a somerseti Glastonbury Abbey-hez kötik, mondván, Glastonbury volt Avalon, a mondakörben felbukkanó sziget, ahova a már haldokló királyt elvitték és ahol Artúr megparancsolta Sir Bedivere-nek, hogy hajítsa el rettenetes kardját, az Excaliburt.

Bár a középkori király tetemének feltárására nem sok esély mutatkozik, ez egyáltalán nem szegi kedvét az egyre növekvő számú amatőr történészhadnak. A CBA több mint kétezer aktív, a régészeti örökség megóvásán fáradozó szervezetet tart nyilván, s az összesen 215 ezer tagot számláló kör segítségére is számítanak a kutatások alkalmával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár