2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes ókori kőhalom van a Galileai-tengerben

2013. április 11. 11:54

Egy hatalmas, kőből készült, négyezer éves struktúrát fedeztek fel az izraeli Galileai-tengerben, rendeltetése egyelőre ismeretlen. A rejtélyes szerkezet egy becslések szerint közel 60 ezer tonna össztömegű, faragatlan bazaltkövekből álló hegy, amely ma jelentősen megnehezíti a hajózást.

Izraeli tudósok a Galileai-tengerben egy 10 méter magas, 70 méter átmérőjű, bazaltkövekből álló rejtélyes szerkezetet találtak, amelyet minden valószínűség szerint emberi kéz alkotott. Több száz ilyen struktúrával találkoztak már a tudósok világszerte; gyakran sírok megjelölésére használták, ám vízben lévőt még csak keveset fedeztek fel. A szakértőknek egyelőre ötletük sincs, miért hordhattak közel 60 ezer tonnányi követ a tenger közepére.

Az ember alkotta képződményre először 2003-ban szonár segítségével bukkantak rá a kutatók a tenger délnyugati részén. Azóta több tucat búvár bukott már alá, hogy közelebbről is szemügyre vegye a „zátonyt”, a legutóbbi merülésről az International Journal of Nautical Archaeology legújabb száma számolt be. „A búvárok vizsgálatai szerint a víz alatti bazalthegy egyméteres sziklatömbökből áll, amely mindenféle koncepció vagy építési terv nélkül készülhetett” – írja a szerző, majd hozzáteszi: „A sziklákon nem található semmilyen véset vagy megformálásra utaló jel.”

A szakértők szerint a struktúra még a szárazföldön épülhetett fel, ám később a Galileai-tenger szintjének emelkedésével belephette a víz. „Az elsüllyedt kőhegy alakja és szerkezete miatt nem lehet természetes képződmény, valószínűleg egy ember alkotta kőhalomról beszélünk” – írják a kutatók.

Jichak Paz, az izraeli Régészeti Hatóság és a Ben Gurion Egyetem kutatója úgy véli, hogy több mint négyezer éves lehet a hegy. „Sok minden arra utal, hogy az i. e. harmadik évezredfordulóhoz köthető, hiszen ebből az időből több megalitikus formát találtunk a közelben” – mondta a szakértő a LiveSciencenek adott interjújában. Ilyen, több mint négyezer éves, ember alkotta képződmény például a Kirbet Beteia az elsüllyedt kőhegytől mintegy 30 kilométerre északkeletre, amely három koncentrikus kőkörből áll, s ezek közül a legnagyobb 56 méter átmérőjű.

Ha a kutatók által megbecsült dátum valós, a "Bet Jerah" vagy más néven "Kirbet Kerak" városához köthető a rejtélyes kőhalom, amely ebben az időben a térség legnagyobb települése volt. „A régió, sőt ami azt illeti, egész Izrael legerősebb és legjobban megerődített városa volt” – magyarázta Paz. Az ötezer lakosú, kikövezett utcákkal rendelkező város vezetőségének szervezettsége révén megépíthetett egy ilyen kőhegyet, bármilyen célt is szolgált az. „Egy ekkora építmény létrejöttéhez igen sok időre volt szükség, amit csak egy komplex, jól szervezett társadalomban lehetett kivitelezni” – tette hozzá Paz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár