2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy éven át ünneplik a milánói ediktum 1700. évfordulóját

2013. január 18. 10:20 MTI

A milánói ediktum szövegének ünnepélyes felolvasásával vette kezdetét a szerbiai Nisben az az egész éven át tartó rendezvénysorozat, amellyel a város szülöttje, I. Constantinus (Nagy Konstantin) római császár által kibocsátott, a keresztények számára a szabad vallásgyakorlást biztosító dokumentum 1700. évfordulóját ünneplik.

A nisi Nemzeti Színházban tartott csütörtöki nyitórendezvényen, amelyen Tomislav Nikolic szerb elnök és Irinej pátriárka, szerb ortodox egyházfő formálisan is elindította a megemlékezéseket, a moszkvai Szretyenszkij kolostor kórusa, a világ egyik legjobbjának tartott énekkara adott egyórás koncertet. A megnyitón jelen volt a szerb kormány számos tagja, köztük Ivica Dacic miniszterelnök és a Belgrádban akkreditált diplomáciai testület jó része; az est házigazdájának szerepét az orosz nagykövet vállalta.

A dél-szerbiai Nisben (ókori nevén: Naissus) az év folyamán számos rendezvénnyel, köztük történelmi kulisszák előtt rendezett színházi és opera-előadásokkal, komolyzenei koncertekkel, tudományos tanácskozásokkal emlékeznek meg arról, hogy Nagy Konstantin és társcsászára, Licinius 313 júniusában Mediolanumban - a mai Milánóban - kiadta a történelmi jelentőségű türelmi rendeletet. Az ediktum véget vetett a Római Birodalomban a keresztényüldözéseknek, teljes vallásszabadságot biztosított minden vallás követői, így a keresztények számára is, és visszaadta az elkobzott egyházi ingatlanokat. A rendelet hatására a bebörtönzött keresztények kiszabadultak, a száműzöttek visszatérhettek otthonaikba.

A nisi évfordulós ünnepségek fénypontjaként szeptember 21-én Angelo Scola milánói érsek mutat be ökumenikus misét, amelyre 100 ezer hívőt várnak szerte Európából. A nisi városatyák remélik, hogy az ünnepségekkel sikerül a nemzetközi figyelmet legalább némileg a városukra vonni, amelynek eddig még arra sem volt pénze, hogy emlékművet emeljen nagy szülöttjének. A nemzetközi pályázaton győztes szobor makettje kilenc éve porosodik a városháza előcsarnokában, és a dpa hírügynökség szerint senki nem merné megjósolni, hogy valaha is megvalósul-e a Nagy Konstantint ábrázoló gigantikus, hat méter magas alkotás.

A rendezvényekkel szeretnék felhívni a lehetséges szponzorok figyelmét Nis gazdag, legnagyobb részt még feltáratlan régészeti örökségére is, köztük az ókori, a középkori szerb és az oszmán erődre, valamint a város előtt elterülő császári birtokra, az antik Naissus Beverly Hills-eként is emlegetett Medijanára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár