2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin szándékosan éheztette halálra ukránok millióit

2012. november 23. 12:59 MTI

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken kalászszálakból és virágokból készített jelképes csokorral, és mécsesgyújtással emlékezett meg az 1932-33-as nagy éhínség áldozatairól. Ukrán történészek szerint a moszkvai szovjet vezetés szándékosan éheztette halálra ukránok millióit.

A nagy éhínség (holodomor) 80-ik évfordulója alkalmából a kijevi nemzeti múzeumban rendezett megemlékezésen a jelenlegi ukrán elnök mellett részt vett a független Ukrajna valamennyi eddigi volt államfője is: Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko, továbbá jelen volt Mikola Azarov miniszterelnök, valamint több külföldi diplomáciai képviselet és szervezet képviselője is.

A résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról az évforduló emléknapja előtt: hivatalosan ugyanis minden év november negyedik szombatja az éhínség és a politikai megtorlások áldozatainak emléknapja Ukrajnában.

A Korreszpondent ukrán hírportál az eseményről beszámolva emlékeztetett arra, hogy a 1932-1933-as holodomor különböző becslések szerint 3-7 millió halálos áldozatot követelt Ukrajnában. Az 1932-33-as éhínséget történeti kutatások szerint a Sztálin által elrendelt kötelező gabonabegyűjtések váltották ki. A gabona és az állatok rendszeres elkobzása miatt a Szovjetunió éléskamrájának nevezett Ukrajnában milliók haltak éhen otthonaikban vagy az utcán.

Történeti dokumentumok bizonyítják, hogy a szovjet hatalmi gépezet emberei nem pusztán elszállították Ukrajnából az élelmet, hanem gabonamezőket, gabonatárolókat gyújtottak fel. Így akarták megtörni a kollektivizálással és az orosz-szovjet uralommal szembeszegülőket.

Ukrán történészek szerint mindez arról tanúskodik, hogy a moszkvai szovjet vezetés szándékosan éheztette halálra ukránok millióit. Ez alapján a nagy éhínséget Ukrajna hivatalosan népirtásnak tekinti. A magyar Országgyűlés 2003. november 24-én fogadott el az 1932-33-as ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár