2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félmillió éves pattintott dárdahegyekre bukkantak

2012. november 16. 16:35

Félmillió éves pattintott dárdahegyeket tártak fel Dél-Afrikában: a leletek arról tanúskodnak, hogy ezek a fegyverek a feltételezettnél kétszázezer évvel korábban terjedtek el. A leletekről a Science legújabb számában jelentették meg tanulmányukat kanadai, amerikai és dél-afrikai kutatók.

A kőkorszaki régészeti helyszíneken a 300 ezer éves rétegben jelennek meg bőséggel pattintott kő dárdahegyek, amelyeket mind a neandervölgyi ember, mind a Homo sapiens fanyélbe illesztve alkalmazott. Ennek köszönhetően halálos fegyver birtokába jutottak, sokkal hatékonyabbá vált a vadászat. A legújabb vizsgálatok viszont arról tanúskodnak, hogy a módszert az utolsó közös ősük, a Homo heidelbergensis (Heidelbergi ember) fejlesztette ki.

A Torontói, az Arizonai Állami és a Fokvárosi Egyetem a dél-afrikai Kathu Pan1 régészeti helyszínen talált, körülbelül 8 centiméteres pattintott kőhegyeket vizsgálta. A leletek kora 500 ezer év, ám nem volt világos, hogy dárdahegyként szolgáltak, vagy valamilyen egyéb rendeltetésű kőeszközről van-e szó. A kérdés eldöntéséhez a tudósok egyrészt vizsgálták a kőeszközök alakját és megmunkálását, másrészt összehasonlították az éleken lévő kopásokat azokkal a kicsorbulásokkal, amelyek a leletekről készült másolatokon keletkeztek, amikor a 21. századi "dárdát" egy antiloptetembe vágták bele.

A kőhegyek korából a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a heidelbergi ember készíthette az eszközöket. "Ez megváltoztatja a korai emberfélék alkalmazkodásáról és képességeiről alkotott korábbi nézeteinket" - hangsúlyozta Jayne Wilkins, a Torontói Egyetem antropológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Sally McBrearty, a Connecticuti Egyetem antropológusprofesszora, aki nem volt részese a kutatásoknak, hangsúlyozta, hogy teljesen egyértelműen dárdahegyekről van szó. Ugyanakkor véleménye szerint szilárdabb bizonyítékok szükségesek annak az alátámasztására, hogy valóban félmillió évesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár