2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromezer éves megszentségtelenített templomot találtak

2012. november 15. 15:13

Egy Jeruzsálemtől nyugatra elterülő bibliai határvárosnál régészek egy i. e. 11. századi szentélyt tártak fel, amely magán viseli az ősi izraeliták, a kánaániták és a filiszteusok közötti konfliktusok nyomait. A kutatók szerint az izraeliek által épített templomot a filiszteusok rombolhatták le, miután megszentségtelenítették egy állatcsordával.

Tel Beth-Shemesh, a Jeruzsálemtől 20 kilométerre nyugatra lévő ősi falu templomkomplexumának padlóján a régészek festett kelyhek és kupák szilánkjaira bukkantak, valamint állati csontokat találtak az épület falain belül. A mindennapi háztartási tevékenységek hiánya miatt a kutatók úgy vélik, az épület istentiszteleti helyként szolgált, amely az izraelita kultuszhoz kapcsolódhatott.

Azonban a helyszín nem maradhatott sokáig szent. A régészek ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy a szentélyt szándékosan elpusztították. Sőt a helyszínen található szennyeződések elemzése során állatok által elfogyasztott mikroszkopikus növényi maradványokat találtak, ami arra utal, hogy növényevő állatcsordát hajthattak a szent helyre, amelyet a jószágok ürülékükkel szennyeztek be.

A régészek szerint a templom állatok által való megszentségtelenítése a filiszteusokhoz köthető, akiknek a kánaánitákkal és az izraelitákkal való együttélése aligha volt mondható békésnek. Beth-Shemesh ősi falva a három népcsoport találkozódási pontjánál fekszik, így gyakran cserélt gazdát. A kutatók szerint a filiszteusok valószínűleg ideiglenesen megszerezték a terület ellenőrzésének jogát és állatokat hoztak, hogy tudatosan beszennyezzék ellenségeik szent helyét.

A további bizonyítékok viszont már arra utalnak, hogy a szentély építtetői végül visszatértek a helyszínre. A régészek „tabun” néven ismert agyagkemencéket találtak a templom feletti rétegekben, amelyeket főként ókori lakóterek közelében szoktak fellelni, azonban a kutatók szerint más magyarázat is létezik a kemencékre.

„Úgy véljük, hogy a szentélyépítők leszármazottai visszatértek és újjáépítették a templomot” – írta közleményében Zvi Lederman, a Tel Avivi Egyetem régésze, aki szerint a kemencéket arra is használhatták, hogy a nagyobb ünnepeken a filiszteusoktól visszahódított szent hely tiszteletére ételt készítsenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár