2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wallenberg vándorkiállítás nyílt Helsinkiben

2012. október 26. 17:49 MTI

Raoul Wallenberg vándorkiállítást nyitottak meg pénteken Helsinkiben, az egyetemi könyvtár új épületében; Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte az eseményen.

A kiállításnak az a fő üzenete a fiatalok felé, hogy ha Raoul Wallenberg szellemében azt akarjuk, hogy a jövendő nemzedék is tisztelje az emberi jogokat, az emberi méltóságot, akkor az ő emberi jogaikat és méltóságukat is tisztelni kell - mondta el Balog Zoltán.

Ez nem csak magánszemélyekre, magánemberekre vonatkozik, hanem etnikai közösségekre, népcsoportokra sőt országokra is. Mi is elvárjuk az Európai Unióban, hogy tiszteletben tartsanak bennünket, és mi is tisztelettel közelítünk más népekhez, más országokhoz és más népcsoportokhoz - hangsúlyozta.

Balog Zoltán a finn kulturális miniszterrel a magyar kultúra finnországi megismertetéséről tárgyalt. Ebbe illeszkedik az előző nap megnyitott Helsinki Könyvvásár, amelynek az idén Magyarország a díszvendége. A vásáron 13 szerző műveiből adnak ismertetést. Az érdeklődés meghökkentően nagy - mondta a miniszter.

Az oktatási miniszterrel találkozva izgalmas volt látni az ott készülő oktatási reform hasonlóságait a magyarországival: ott is erősíteni akarják a készségi tárgyakat, a zeneoktatást, a vizuális tárgyakat, a testnevelést - fogalmazott Balog.

A foglalkoztatási miniszter ismertette azt a finn elhatározást, hogy néhány éven belül valamilyen fajta állami munkahelyet biztosítanak minden diplomásnak, aki nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A külügyminisztériumban tartott kerekasztal megbeszélésen kölcsönösen ismertették a két ország roma stratégiáját.

Finnország egyebek között azért érdeklődött a magyar roma stratégia iránt, mert ötszáz bulgáriai és romániai roma érkezett az országba, és nem tudják, mit kezdjenek velük. Tart tőlük az őshonos, több száz éve Finnországban élő roma közösség is, amely tízezer fősre tehető. Szó volt arról is, hogy mi a küldő és mi a fogadó ország felelőssége. Kanadával kapcsolatban nekünk is van ilyen problémánk - emlékeztetett Balog Zoltán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár