2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamisítvány lenne a Jézus feleségére utaló papirusztöredék?

2012. szeptember 20. 14:42 MTI

Élénk vitát váltott ki Rómában, a kopt tanulmányok 10. nemzetközi konferenciáján az a 4. századi papirusztöredék, amely az első ismert utalást tartalmazza Jézus állítólagos feleségére; a szakértők többsége kételkedik a dokumentum hitelességében.

A 3,8 centiméterszer 7,6 centiméteres sárgásbarna töredék egy magát megnevezni nem kívánó magángyűjtőé. A tulajdonos 2011 decemberében mutatta meg a papiruszt a Karen Kingnek, a Harvardi Egyetem professzorának, a korai kereszténység szakértőjének, aki több kutatóval történő konzultáció, elemzés után ismertette a szöveget a római konferencián.

A kopt nyelven íródott szöveg nagy valószínűséggel 2. századi görög textus fordítása, egy dialógus töredéke, amelyben Jézus feleségeként utal egy nőre, Máriára. Semmit sem lehet tudni az ókori dokumentum felfedezésének körülményeiről, az azonban biztosra vehető, hogy Egyiptomból származik. Stephen Emmel, a Münsteri Egyetem koptológusa szerint bár a szöveg fordítása pontos, kérdéses, hogy autentikus dokumentumról van-e szó. "A töredék kinézete, valamint a helyesírás alapján nem árt az óvatosság" - fogalmazott szerdán Stephen Emmel.

A konferencia másik résztvevője, Alin Suciu, a Hamburgi Egyetem papiruszszakértője egyértelműen hamisítványnak tartja a töredéket. Hani Szadak, a kairói Kopt Múzeum főigazgatója közölte, hogy az egyiptomi illetékesek mostanáig semmit sem tudtak a töredékről. "Személy szerint nem tartom autentikusnak a papiruszt. Amennyiben valóban Egyiptomban került volna elő, hallottunk volna róla, mielőtt a lelet elhagyta volna az országot" - hangoztatta Szadak.

Karen King köszönettel fogadva kollégái visszajelzését elismerte, hogy vannak még kérdések a töredékkel kapcsolatban. Mint rámutatott, tervezik elvégezni a tinta vegyelemzését, hogy kiderítsék, kémiai összetétele megegyezik-e az ókorban használtakéval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár