2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori emlékeket találtak a Csúcshegyen

2012. augusztus 27. 13:08

Egy gazdag, a 20. század eleje óta ismert római kori villagazdasághoz tartozhatnak azok a falak és ókori emlékek, amelyek egy magán pinceépület bővítése során kerültek elő a Csúcshegy oldalában, a III. kerületben idén tavasszal.

Az építkezés gépi földmunkái a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársainak felügyelete mellett folytak, ekkor bukkantak elő az első leletek. A Budapest Főváros Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Irodája (KÖI) szemléje után a tulajdonosok vállalták az előkerült emlékek feltárásának, dokumentálásának költségeit, amelyet a múzeum munkatársi alig néhány nap alatt elvégeztek.

A rövid feltárás során a korábbi pince által nem érintett, összesen 85 m2-es felületen egy hosszú fal, valószínűleg egy kőkerítés került elő, egy 1,8 m széles bejárattal. A fal egyik oldalán megfigyelhető volt a lapos kövekkel fedett római kor járószint is.

Magának a falnak csupán a legalsó, illetve helyenként az alsó két kősora maradt fenn, azonban északkelet –délnyugati iránya teljesen megegyezik az innen 180 m-re, 1933-ban feltárt Csúcshegyi-villa főépületének falaiéval.

A falak mellett kelta kori (i. sz. 1. századi) és kora római kerámiatöredékek is előkerültek jelentősebb mennyiségű 2-4. századi római lelettel együtt. A fémkeresős átvizsgálás során több római érmet sikerült találni.

Az előkerült épített emlékek jellege, állapota a BTM és a KÖI közös álláspontja szerint nem tette szükségessé azok helyszíni megtartását, így a pince bővítés gépi földmunkái szakfelügyelet mellett tovább folyhattak.

Még több kép a Budapesti Történeti Múzeum honlapján

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár