2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori utakat is beépítenek a thesszaloniki metróba

2012. június 27. 11:22 MTI

Egy rómaiak által épített, csaknem kétezer éves főútvonal és egy alatta futó, nagyjából ötszáz évvel idősebb görög út maradványait tárták fel az új thesszaloniki metróvonal építésekor.

A márvánnyal kikövezett hetven méteres római útszakaszt a tervek szerint "integrálják" a 2016-ra elkészülő metróhálózatba, így az utasok állandó kiállítás formájában nézhetik meg az értékes leletet. Az építkezési területen kialakított ásatási helyszínt hétfőn vehette szemügyre a nagyközönség.

Az észak-görögországi város kétezer évvel ezelőtti főutcáját alkotó, hatalmas márvány útburkoló kövek egy részét vésett táblajátékok és ló húzta szekerek nyomai tarkítják. A területen különböző eszközök, fáklyák és márványoszlop-talapzatok maradványaira is bukkantak. A régészeti programban részt vevő Viki Tzanakouli szerint a most feltárt római útszakasz nagyjából 1800 éves, míg az alatta felfedezett utat 500 évvel korábban építették az ókori görögök.

"Két egymáson futó utat találtunk, amely rengeteget elárul a város történetéről - mondta a szakember. - Úgy tűnik, hogy az ókori főútvonal és a rá merőleges bekötőút szorosan követik a város modern úthálózatát." A római útszakasz nagyjából hét méterrel a város mostani főutcája, az Egnatia alatt húzódik.

A 2006-ban kezdődött metróépítés egyedülálló lehetőséget nyújt a régészek számára, hogy ásatásokat folytassanak a sűrűn lakott városban, habár ezzel jelentősen hátráltatják az építkezési munkálatokat. A régészeti feltárások és a görög pénzügyi válság miatt az új thesszaloniki metró már így is négyéves csúszásban van.

2008-ban az építkezésen dolgozó munkások több mint ezer sírboltot fedeztek fel. A különböző formájú és méretű sírhalmok némelyike ékszereket, érméket és egyéb műtárgyakat is rejtett. Hasonló nagy volumenű ásatási munkálatokat folytattak az 1990-es években Athénban, mielőtt 2000-ben megnyílt volna a görög főváros új metróhálózata. A tervek szerint az új thesszaloniki metró kezdetben 13 állomással fog üzemelni, majd további tíz megállóhellyel fogják bővíteni a hálózatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár