2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti kiállítás nyílt Pécsett

2012. február 23. 11:11 MTI

A roncsolásmentes régészeti kutatás, annak eredményei és a közelmúltban Baranyában előkerült, számos érdekes lelet ismerhető meg a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának kiállításából, amely szerdán nyílt a pécsi Múzeum Galériában.

Nagy Erzsébet, a régészeti osztály vezetője elmondta: az augusztus 31-ig látható tárlaton fotókkal, poszterekkel, leírásokkal mutatják be azokat a régészetben használatos új módszereket, amelyek nagy területű feltárások nélkül teszik lehetővé a lelőhelyek pontosabb, olcsóbb és gyorsabb megismerését.

Kitért rá, hogy a múzeum szakemberei több pályázati forrásnak köszönhetően hét éve folytatnak légi régészeti és geomágneses kutatásokat, geofizikai méréseket előzetes felderítő munkájukhoz. A légifotók, talajradar-vizsgálatok hasznos adatokat szolgáltatnak a lelőhely kiterjedéséről, koráról, s egyebek mellett arról is, hogy milyen leletet rejt a föld mélye.

Nagy Erzsébet rámutatott: ezen módszerekkel derítettek fel Szemely és Villánykövesd határában neolitikumban épült körárkokat, erődítéseket, és pontosították Zengővárkonynál és Villánykövesd másik területén egy temetőről és egy telepről szerzett korábbi információkat. E vizsgálatokat alkalmazták a mohácsi csata egykori feltételezett központi helyszíne, Majs közelében végzett kutatásokhoz is.

Az osztályvezető elmondta, a tablók mellett makett és több száz, terepbejáráson, próbafeltáró árkokban talált tárgy, köztük érmék, apró vasleletek, nyílhegyek, lövedékek, valamint egy sírrekonstrukció is látható. Utóbbi azt a Borjád határában tavaly talált, a lengyeli kultúra idejéből származó sírt mutatja be, amelyből tizenhét festett kerámiaedény is előkerült, s amelyhez hasonló ritka a Dunántúlon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár