2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már nem diktatúra Pinochet uralma

2012. január 13. 09:24 The Daily Telegraph

A történelem meghamisításával vádolják Chile jobboldali vezetését, miután döntöttek arról, hogy a dél-amerikai ország történelemkönyveiben kihúzzák a diktatúra jelzőt az Augusto Pinochet rémuralmát tárgyaló fejezetekben.

A baloldali ellenzék azt vetette a 2010-ben megválasztott konzervatív miniszterelnök, Sebastián Piñera szemére, hogy megpróbálja „tisztára mosni a történelmet”. A politikai vita azt követően robbant ki, hogy kiderült: a chilei Nemzeti Oktatási Tanács döntése értelmében mostantól kezdve „rezsimként” aposztrofálják Pinochet diktatúráját.

Több mint háromezer embert halt meg vagy tűnt el Pinochet 1973 és 1990 közötti uralma idején. Az áldozatok száma gyakran változik – legutóbb újabb bizottsági jelentés látott napvilágot –, a közel két évtizeden át tartó korszak öröksége pedig állandó vita tárgya a dél-amerikai országban.

Az oktatásügyi miniszter visszautasította azon vádakat, hogy politikailag motivált döntés született volna, szerinte egyszerűen arról van szó, hogy egy általánosabb terminussal kívánják a korszakot jellemezni, hasonlóan a katonai rezsimekhez. A poszt egyébként nem életbiztosítás Chilében: Harald Beyert két hete nevezték ki a tárca élére, miután a diáktüntetések öt hónap alatt két minisztert is elfogyasztottak. „Egyértelmű, hogy diktatórikus rezsim volt” – próbálta a kedélyeket hűteni Beyer.

A lépés heves tiltakozást váltott ki a baloldalon, Isabel Allende szenátor, az 1973-ban puccsal megdöntött Salvador Allende lánya „sajnálatosnak” nevezte a Nemzeti Oktatási Tanács döntését. „Ez szembemegy az észérvekkel, az egész világ tudja, hogy Chilében 17 éven át kemény diktatúra volt, ahol sárba tiporták az emberi jogokat” – így Allende.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár