2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitatott Nobel-békedíjasok

2011. október 12. 11:09

Ugyan az idei béke Nobel-díjas, Ellen Johnson Sirleaf libériai elnökasszony továbbra is a Nyugat sokat dédelgetett mintaállamfője, otthon korántsem ilyen egységes a megítélése. A múlt heti döntés nem egyedülálló, a norvég Nobel-bizottság története során sokszor hozott ellentmondásos ítéletet.

Jasszer Arafat, 1994

Igen vitatott az ellenségei által kíméletlen terroristának nevezett, míg a hívei körében a palesztin államiság atyjának tartott Jasszer Arafat örökségének megítélése. Az nyilvánvaló, hogy a palesztin vezető egész élete során a politikai célok elérésében az erőszak használatát hangoztatta. Az általa alapított Fatah lelkét komoly bűnök terhelik, palesztin fegyveresek követték el az 1972-es müncheni olimpiai vérengzést, illetve a Achille Lauro nevű hajó eltérítését. Arafat szoros kapcsolatot ápolt a harmadik világ legrettegettebb diktátoraival, így Idi Amin ugandai elnökkel és az iraki Szaddam Husszeinnel is.

Arafat 1988-ban elismerte Izraelt, s számos békeegyezményt kötött a zsidó állammal, köztük az 1993-as oslói egyezményt is, amiért 1994-ben kiérdemelte a Nobel-békedíjat, megosztva Simon Peresszel és Jichak Rabinnal. A 2000-es Camp David-i egyezményt azonban már csípőből elutasította, ezért sokakban az az állítás is megfogalmazódott, hogy Arafat egyáltalán nem a békére törekedett. Élete vége felé pedig az is elterjedt, hogy ő bátorította a második palesztin intifádában résztvevő felkelőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár