2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit uralkodók és imádóik

2011. október 11. 12:06

Nemrég bejelentették, hogy megtalálták Robert Moore holttestét a Buckingham-palota közelében. A mentális zavarokkal küzdő férfi fanatikus rajongója volt II. Erzsébet brit uralkodónak. Moore esete azonban nem egyedülálló, az angol történelem során számos őrült követője akadt az uralkodóknak.

A hajléktalan amerikai férfi 2007-ben érkezett az Egyesült Királyságba, majd tábort vert a londoni St. James park egy szigetén, ahol a rendőrség szerint 2008 körül halhatott meg. Moore 15 éven át küldött leveleket az uralkodónőnek, köztük 600 oldalas irományokkal és obszcén képekkel. A nyomozók még nem határozták meg az amerikai halálának okát, aki súlyos alkoholfüggőséggel és mentális problémákkal küszködött. Vízzel körülvett rejtekhelye ideális helyszín volt a királynő szemlélésére, ugyanis a kicsiny szigetről elsőrangú kilátás nyílt az uralkodó rezidenciájának homlokzatára és erkélyeire.

Moore híres elődjeként tartják számon Léa Anna B.-t. A hölgy alakját egy francia pszichiáter, Gaëtan Gatian de Clérambault örökítette meg írásában, az elmeorvos 1921-ben a nő betegségét eratomániának nevezte. De Clérambault betege egy 53 éves francia milliomosnő volt, aki meg volt győződve arról, hogy gyengéd érzelmei viszonzásra találtak V. György angol királynál. A szerelmetes asszony ezért többször Londonba utazott, hogy a Buckingham-palota kapui előtt várja az uralkodó „visszajelzését”. Léa-Anna B. szilárdan hitte, hogy a király szerelmét úgy fejezi ki, hogy a palota függönyeihez lép. De Clérambault úgy gondolta, hogy a kór, melynek később a nevét adta, csak egyedülálló nőket sújthat. Több mint fél évszázaddal később viszont John Hinckey Jr. merényletet kísérelt meg Reagan ellen, hogy ezzel bizonyíthasson Jodie Foster színésznőnek, akit szerelmével üldözött.

A viktoriánus kor fanatikusa volt Edward Jones, ismertebb nevén „Boy Jones”. A tinédzser 1838 és 1841 között legalább háromszor tört be a Buckingham-palotába. Jones rendszerint feltúrta Viktória királynő személyes tárgyait, aludt a szolgák ágyában, valamint beleolvasott az uralkodó személyes levelezésébe. A zavarodott ifjú utolsó betörése után egy börtönhajón kötött ki. Jones végül az ausztráliai Perthben telepedett le, ahol városi kikiáltóként kapott munkát. Az egykori betörő 1893-ban halt meg, miután részegen lezuhant a település egyik hídjáról.

Michael Fagan 1982. július 9-én lopózott be II. Erzsébet szobájába. A felkelő királynő egy vértől csöpögő emberre lett figyelmes, aki megvágta a kezét, míg a palota sötét folyosóin vándorolt. A lélekjelenlétét megtartó Erzsébet több mint tíz percet társalgott Fagannal, mígnem őrei leszerelték a rejtélyes jövevényt. A szokatlan eset után Fagan fél évet töltött el egy pszichiátriai intézetben. Az őrült rajongó már korábban is betört a kastélyba, ám akkor még csak Károly herceg fehérborát lovasította meg.

Klaus Wagner német sebész Diana hercegnőért rajongott. Wagner a tragikus sorsú hercegnő anyósát sátáni teremtménynek tartotta („Elizardbeast”), ezért számtalan alkalommal próbálta figyelmeztetni Lady Diana-t. A 37 éves drogfüggőt végül letartóztatták, és 1996 elején gyógyintézetbe küldték; 2007-ben hunyt el.

II. Erzsébet lányát, Anna hercegnőt sem kímélték meg az őrült rajongók. 1974-ben Ian Ball kísérletet tett a királyi sarj elrablására. Az 1990-es években az elvált repülőmérnök szerelmeslevelek és költemények sorával „bombázta” a hercegnőt. Bernard Quinn többször tett kísérletet „szerelme” meglátogatására, ám az egyoldalú légyottok vége bírósági eljárás lett. A vádakat azonban ejtették, miután megbizonyosodott, hogy Quinn nem jelent fenyegetést Annára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár