2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással ünneplik II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulóját

2011. június 28. 13:12

A londoni National Portrait Gallery különleges válogatással készül a brit uralkodó gyémánt jubileumára: a világhírű múzeum hatvan egyedi alkotással mutatja be a királynőről kialakított művészi kép változásait.

A londoni National Portrait Gallery különleges kiállítással emlékezik az angol királynő uralkodásának gyémánt jubileumára. A királynő: művészet és képmás névvel jelölt vándortárlat, amely a brit uralkodó hatvan híres ábrázolását gyűjti össze, Edinburghban nyílt meg június 25-én. Az utazó kiállítás 2011 második felében és 2012-ben Belfastban, Cardiffban és végül Londonban lesz megtekinthető.

A világhírű brit múzeum különleges akciójának keretében híres művészektől - mint például Andy Warhol, Gerhard Richter, Lucien Freud, Justin Mortimer - származó nem hivatalos portrékat állítanak ki, valamint többek közt Eve Arnold, Patrick Lichfield, Annie Leibowitz, Chris Levine és Cecil Beaton felvételeit is bemutatják. A széleskörűen válogatott anyag ezen kívül felöleli a huszadik század legmeghatározóbb uralkodójáról készített hivatalos fényképeket, portrékat, és az elmúlt hatvan év híres alkotóinak ikonná vált képeit is.

A kiállítás egyedi próbálkozás arra, hogy művészeti alkotásokon keresztül mutassák be hatvan év kulturális, politikai és társadalmi változásainak az uralkodói portréfestészetre gyakorolt hatását. A tárlat összeállítói a társadalmi változások és történelmi környezetet is bemutatják, így a bemutató az Erzsébet uralkodása során lezajlott fontos folyamatokat és eseményeket is visszatükrözi, így a királynő kapcsolatát a sajtóval, a Nagy-Britanniát többször sújtó hatalmas bányászsztrájkokat és Diana hercegnő halálát is. A kiállított alkotások mélyebb megértését számos képi vagy szöveges forrás, újságcikkek, bélyegek és filmrészletek segítik.

A kiállítás honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár