2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeomolhat Coventry romos katedrálisa

2011. szeptember 26. 13:43 BBC News

Új repedést találtak a 71 éve romos Szent Mihály katedrális falán Coventryben. Az illetékesek gyűjtésbe kezdtek, hogy mihamarabb kijavíthassák a romokat veszélyeztető sérülést.

Az időjárás miatt károsodott falrészt már felállványozták; a műemléki védettséget élvező egyházi épület igazgatója, Jane Woodward szerint a repedés "hirtelen jelent meg".

Az elmúlt években már 350 ezer fontot költöttek a katedrális állapotának stabilizálására, így az elvégzett munkálatoknak köszönhetően a romok állaga stabil maradhat 2013-ig. A 14. századi épület helyreállításának becsült költsége azonban további 250 ezer fontra rúghat, ezért a falakat és a tornyot a háborúk civil áldozatainak emlékművévé nyilvánítanák, hogy ezzel is elősegíthessék az adománygyűjtést.

Jonathan Foyle, a World Monuments Fund igazgatója szerint ez segíthet az embereknek a romok értékének felismerésében. Foyle felhívta a figyelmet a katedrális rejtett értékeiben rejlő turisztikai potenciálra és az épen maradt kriptákra is. A székesegyház rejtett kincseinek másik csoportját a több mint hetven éve a kriptában tárolt festett középkori üvegablakok alkotják, amelyek a második világháborús gyújtóbombák miatt törtek darabokra.

A késő-középkorban épült Szent Mihály-katedrálist a németek rombolták le Coventry bombázása során (Coventry Blitz) 1940. november 14-én. A támadást csak a székesegyház falai és tornya vészelte át. A háború után az illetékesek alapos mérlegelést követően úgy döntöttek, hogy nem hozzák helyre a templomot, hanem mementóként meghagyják és újat építenek helyette. A második Szent Mihály-székesegyházat 1960. május 25-én szentelték fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár