2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vandálok támadtak Keresztelő Szent János templomára Coventryben

2010. november 30. 10:14 BBC News

Vandálok egy értékes, középkori eredetű ablaküveget törtek össze Coventryben, a Keresztelő Szent János tiszteletére épült plébániatemplomban, amely már a sokadik volt a sorban.

A Coventry városközpontjában, a középkori Spon Street-en elhelyezkedő templom bárok és éttermek tőszomszédságában található. Paul Such atya szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a huligánok kárt tettek az épületben. „Ez valószínűleg az alkohol és a vandalizmus együttes hatása miatt történhetett meg” – mondta az atya.

„A templomot belül és azon kívül, a keleti ablaknál is felállványoztuk. A vandálok egy focilabdát rúgtak be, s ezzel ötezer font kárt okoztak” – tette hozzá.

A templom első említése 1344-ből való, amikor II. Edward király özvegye birtokot ajánlott fel, s egy kápolna megépítését rendelte el Keresztelő Szent János tiszteletére.

Az ablakok számtalan változáson mentek keresztül az évek során. Részben befedték őket, így próbáltak ugyanis védekezni az áradások ellen és a Németországgal folytatott légi háború idején.

Az egyik támadás során, 1940. november 14-én a keleti ablak tört ki, majd öt hónappal később, 1941. április 8-9-én a nyugati lobbant lágra, így három kivételével az összes ablak megsemmisült.

Azóta több restaurációs projekt is zajlott, s mind a mai napig folynak a helyreállítási munkálatok, de ez a vandalizmus miatt rendkívül vontatottan halad. „Két évvel ezelőtt karácsonykor valaki betörte az egyik festett ablakot, amellyel 10 ezer fontos kárt okozott az egyházközösségnek. Néhány hete valaki bejutott az előcsarnok ajtaján keresztül és egy gonosz ötlettől vezérelve széttörte az ablakokat” – idézte fel a hányattatott sorsú templom legújabb kori történetének szégyenteljes fejezeteit az atya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár