2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új otthont keresnek a "valdarói szerelmeseknek"

2011. szeptember 15. 08:21 MTI

Egy állandó otthont keresnek a világ egyik legromantikusabb régészeti leletének számító hatezer éves "valdarói szerelmeseknek", akiket a múlt hétvégén láthatott először a nagyközönség.

Az összefonódó két emberi csontvázat 2007-ben fedezték fel az észak-olaszországi Mantova melletti Valdaro nevű apró faluban feltárt ókori temetkezési helyen. Az újkőkorszak idejéből származó csontvázak arccal egymásnak, karjaikkal és lábaikkal szorosan összefonódva feküdtek sírjukban.

A hatezer évvel ezelőtt élt szerelmeseket a múlt hétvégén láthatta először a nagyközönség a mantovai Régészeti Múzeum bejáratánál felállított kis kiállításon, a Szerelmesek Mantovában nevű társaság erőfeszítéseinek köszönhetően, amely most egy állandó lakhelyet keres a párnak.

Felfedezésüket követően a csontvázakról sokan úgy vélték, hogy gazdáikat talán meggyilkolták. Ez az elmélet ráadásul tökéletesen illene egy olyan olasz város "profiljába", amely tragikus szerelmi történeteiről híres. Shakespeare Rómeóját Mantova városába száműzték, és az ifjú Montague ebben a városban értesül szeretett Júliája haláláról is. Nem utolsó sorban pedig Mantova a színhelye Giuseppe Verdi szerelemtől és haláltól átitatott Rigoletto című operájának is.

A vizsgálatokból később kiderült, hogy a csontvázakon nincsenek erőszakos halálra utaló jelek. "Valdaró szerelmesei" 18 és 20 év közötti fiatalok - egy fiú és egy lány - voltak. Egyesek úgy vélik, hogy együtt haltak meg, szorosan összebújva egy fagyos éjszakán. A mantovai társaság vezetője, Silvia Bagnoli professzor nem zárja ki a romantikus verzió lehetőségét, ám szerinte az a legvalószínűbb, hogy a fiatalokat a haláluk után helyezték el ebbe a pózba.

A rejtélyt talán soha nem sikerül megoldani, de ettől függetlenül rengetegen kíváncsiak a párra. A társaság ezért most azért küzd, hogy a lelet egy saját helyiséget kapjon, ahol egy multimédiás teremben ismerhetnék meg a látogatók a újkőkorszaki szerelmesek történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár