2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bikini és fáraókori emlékek a Muzulmán Testvériség tiltólistáján

2011. szeptember 7. 16:07

Változásoknak nézhet elébe az egyiptomi turizmus: míg a Szabadság és Igazság Párt a lezser öltözetű és alkoholfogyasztó turistákat száműzné Egyiptomból, addig a szalafisták az ókori műemlékek arcábrázolásait borítanák be viasszal.

A Szuezi-csatorna és az energiaexport mellett a turizmus Egyiptom legfőbb bevételi forrása, azonban 2011-ben az év első felében lezajlott politikai események miatt a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest jóval kevesebb látogatója volt az országnak. Ennek kapcsán a Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Párt szigorúbb szabályozást sürget a turisták öltözködése és alkoholfogyasztása tekintetében. A közvélemény-kutatások szerint az egyiptomiak többsége is szívesebben alkalmazná nagyobb mértékben a szigorú vallási törvényeket.

Mohamed Szaad al-Katatni, a párt főtitkára közölte, hogy már egy albizottságot is felállítottak a probléma kivizsgálása és a turistákat érintő szabályzás megváltoztatása érdekében. „A fürdőruha és a nemi keveredés a tengerparton ellentmond a hagyományainknak. Ez nem csak vallási kérdés. Amikor a tengerpartra megyek, nem akarok meztelenkedést látni” – közölte Ali Kafagi, a párt gízai ifjúsági szervezetének vezetője. Kafagi szerint megoldást jelenthetnek a nemek tekintetében elkülönített strandok, vagy a visszafogottabb öltözet. Az ifjúsági vezető hangsúlyozta: a vendégek azt tehetnek a kijelölt területeken, amit akarnak, valamint aláhúzta, hogy pártja támogatja a turizmust.

Az egyiptomi konzervatívokat azonban nemcsak a fürdőruhák zavarják: Abd al-Munim a-Sahhat, a Dawa szalafista csoport szóvivője kijelentette, hogy a fáraók korából származó emlékeket is el kell rejteni a nyilvánosság szeme elől. „A fáraók kultúrája rothadt kultúra” – összegezte véleményét a vallási szervezet képviselője. A-Sahhat szerint az ókori szobrok arcát viasszal kellene beborítani, mert ellenkeznek az iszlám előírásaival.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet: „alkohol és fürdőruha nélkül nem jönnek turisták, így évente 13 milliárd dollárt veszíthetünk” – jelentette ki a vendéglátóipari szövetség vezetője, Husszam a-Szaer. A borús kilátások egységbe tömörítették az egyiptomi vendéglátóipart, így létrejött a Turizmust Támogató Koalíció. Az új szervezet szerint a valódi probléma az, hogy az új egyiptomi pártok semmilyen – a bizonytalan egyiptomi vendéglátóipart védelmező – stratégiával sem rendelkeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár