2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Arthur király kerekasztalát

2011. augusztus 30. 09:26 The Daily Telegraph

Az Arthur király kerekasztalát kutató régészek egy "köralakú formára" bukkantak a stirlingi King's Knot alatt. A geometriai jelenség eredete nem tisztázott, de sokan máris a történelem leghíresebb asztalát látják benne.

A Stirling Castle kertjében található King's Knot több évszázada védi féltve őrzött titkát. Habár a Knot jelenlegi formájában csak az 1620-as évektől létezik, a lapos domb sokkal idősebb lehet, s egyes szerzők általában Arthur király idejéhez és legendájához kötik.

A Glasgow Egyetem, valamint a Stirling Local History Society (SHLS) és a Stirling Field and Archaeological Society által május-június folyamán végzett kutatás során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a látható domb alatt egy kerek forma húzódik.

„A felfedezés szerint a jelenlegi dombot egy korábban keletkezett formára építették, ami új megvilágításba helyezi Arthur király kerekasztalának legendáját, s azt jelzi, hogy az a közelben lehetett” – mondta el John Harrison, az SHLS történésze.

Több évszázada keringenek a rejtélyes geometriai formákról szóló történetek; az egyik nem kevesebbet állít, mint hogy Arthur itt ült össze a kerekasztal lovagjaival. 1375-ben John Barbour skót költő azt írta, hogy a kerekasztal Stirling Castle-től délre található, majd egy évszázaddal később William of Worcester már úgy fogalmaz, hogy „Arthur király Stirling Castle-nél tartja a gyűlést”.

A királyi kertben a 17. században kezdődtek meg az építkezések, maga a domb – I. Károly jóvoltából – ekkor nyerte el végleges formáját. A King's Knot első írásos feljegyzése 1767-ből származik, amikor legelőként adták bérbe a területet. A helyiek ugyan rendre „csésze és csészealjként” utaltak a dombra, de a nyolcvanas években készített légi felvételek három koncentrikus kört azonosítottak King’s Knot-nál, ami azt sugallta, hogy alatta lennie kell valaminek.

A Historic Scotland és a Stirling City Heritage Trust által finanszírozott geofizikai kutatás a domb déli oldalán újabb köröket azonosított, de újabb építészeti elemek is napvilágra kerültek, például egy modern csatorna a kert északi felén. „Természetesen nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy itt járt Arthur király, de a Knot-ot körülvevő struktúrák segíthetnek megmagyarázni az évszázadok során lábra kapott hiedelmeket” – nyilatkozta Harrison.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár