Rejtélyes patagóniai élesztőgombának köszönhető a világos sör
2011. augusztus 23. 14:35 MTI
Egy Patagóniából a 15. században véletlenül Európába került élesztőgombának köszönhető a hideg erjesztésű világos sör, amely ma már világszerte népszerű ital - fedezte fel egy kutatócsoport, amely hétfőn tette közzé kutatásainak eredményét az Egyesült Államokban.
Korábban
A tudományos nevén Saccharomyces eubayanusként ismert élesztőgomba egy fadarabon vagy egy bormuslica gyomrában kerülhetett ötszáz évvel ezelőtt egy dél-amerikai tengerpartról Európába, hogy végül egy bajorországi pincében vagy kolostorban kössön ki, ahol a sörfőző mesterek a termékeiket tárolták – írták a szerzők.
A messzi földről érkező élesztőgomba végül keveredett egyik távoli rokonával, a Saccharomyces cerevisiae nevű, Európában és Ázsiában kenyérsütéshez, valamint bor és sör erjesztéséhez évezredek óta használatos élesztőgombával. A két élesztőgomba keveredéséből született hibrid eredménye lett a lager típusú, úgynevezett alsóerjesztésű világos sör előállítása Bajorországban már a 15. században – fejtették ki a kutatók, akiknek a tanulmányát az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) közölte.
Napjainkban a sörpiac legnagyobb részét kitevő világos sörök világpiacának értéke évi 250 milliárd dollár (46,9 ezer milliárd forint).
A tudósok és a sörfőzők hosszú ideje tudják, hogy az alacsony hőmérsékleten történő erjesztésre alkalmas élesztőgomba hibrid, de nem ismerték eddig a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombával egyesült mikroorganizmus természetét. A tudósok által ismert több mint száz élesztőgombafajtával végzett kísérlet mind kudarcba fulladt.
"Évtizedek óta kerestük ezt a dolgot" – mondta el Chris Todd Hittinger, a madisoni Wisconsini Egyetem genetikatanára. Mostanra sikerült megtalálnunk. Semmi kétség, hogy a hiányzó élesztőgombafajta teszi lehetővé a sör hidegen történő erjesztését – tette hozzá. Egyetlen dolog még nem világos előttünk: vajon az a hibrid élesztőgomba létezik-e vad állapotban anélkül, hogy felfedezték volna.
A felfedezés hosszú időn át folytatott kiterjedt nemzetközi kutatás eredménye, amelynek az irányításában részt vettek José Paulo Sampaio és Paula Goncalves, a portugáliai lisszaboni Új Egyetem kutatói is. Végül az argentínai Barilochéban működő Biodiverzitás és Környezetkutatási Intézet munkatársa fedezte fel a szökevény mikroorganizmust a patagóniai bükkfákat megfertőző molyok szervezetében, amelyeknek a DNS-e nagyon hasonlít a világos sör előállításához szükséges élesztőgomba DNS-ének feléhez.
A bükkfa kérgében élő molyok szervezetében sok cukor van, amely az élesztőgomba esetében igen vonzó élőhely – jegyezte meg Chris Todd Hittinger.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére tegnap
- VIII. Henrik egyházszakadási törekvéseiért kis híján I. Jakab bűnhődött 2024.11.20.
- Vasmarokkal irányította Spanyolországot Francisco Franco 2024.11.20.
- Koncertjeinek bevételét gyakran fordította jótékony célokra Anton Rubinstein 2024.11.20.