Sötét és füstös volt a kelták söre
2011. január 18. 11:43 Science News
Sötét színű, füstös, enyhén savanykás íze volt annak a sörnek, amelyet a mai Németország területén élt kelta közösségek fogyasztottak tivornyáikon – derült ki egy új kutatásból.
Korábban
Hat, egyenként 2550 éves, különleges módon megépített árok került feltárásra a németországi Eberdingen-Hochdorfnál, ahol kiváló minőségű árpamalátát, a sör egyik alapanyagát készítették – mondta el Hans-Peter Stika, a stuttgarti Hohenheim Egyetem archeobiológusa. A tíz évvel ezelőtt kiásott, több ezer elszenesedett árpaszem pontosan ilyen malátakészítésre alkalmas helyről került elő – számolt be a kutató az Archaeological and Anthropological Sciences legújabb számában.
Stika számos olyan eljárást reprodukált, amelyet a vaskori népek is használtak. A kelta helyszínen talált maláta létezése felől való megbizonyosodás után a kutató malátakészítő technikákat rekonstruált, hogy meghatározza, ez miként befolyásolta a sör ízét. A sörgyártás legkorábbi jelei a Közel-Keletről származnak, de meglehetősen ritkának számítanak a sörrel kapcsolatos régészeti bizonyítékok.
A kelta helyen a malátát egy erre speciálisan kialakított árokban beáztatták, majd kicsíráztatták. A szemeket az árok végén tűz segítségével kiszárították, ami végül füstös ízt és sötét színt kölcsönzött a malátának. Stika szerint a modern sörgyártással ellentétben a kelta nedűt fekete ürömmel, répamaggal vagy beléndekkel fűszerezték. „Ezek a hozzávalók egy teljesen más ízvilágot teremtettek, mint amihez ma hozzá vagyunk szokva” – vallja Stika, aki szerint a forró kövekkel való melegítés karamellás ízt adott az erjesztett kelta italnak.
Ugyanezen tanulmány egy másik érdekes adalékkal szolgál a sörgyártás-történet kedvelőinek. Nemrégiben ugyanis Berlin mellett egy 14. századi leégett középkori építményt tártak fel, amely 500 liter sör előállításához szükséges árpamalátát tartalmazott, és amelyet évszázadok óta használtak. Max Nelson, a kanadai Windsor Egyetem professzora egyetért Stika állításával, miszerint Eberdingen-Hochsdorfban folyt volna a malátakészítés, a malátát pedig Berlinben tárolták. A sörkészítés egyéb fázisai is ezeken a helyeken történt, ám Nelson szerint nem elképzelhetetlen, hogy erre valahol a közelben került sor.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
2. Hunyadi Mátyás uralkodása
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- Oroszlánrészt vállalt Mátyás királlyá választásában Szilágyi Erzsébet
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete
- Bár kevés biztosat tudunk róla, rendkívül fontos szerepet játszott a magyar történelemben Szilágyi Erzsébet
- Magyarország történetéről szóló, elveszettnek hitt 16. századi kéziratot vizsgálnak a BTK kutatói
- A befolyásolható ifjú király előbb esküt tett Hunyadi Lászlónak, majd kivégeztette
- Sohasem vesztett csatát Mátyás legendás hadvezére, Kinizsi Pál
- Fényes győzelmet arattak Kinizsiék Kenyérmezőnél a portyázó törökök felett
- A kiéheztetés lassú, de biztos fegyverével kényszerítette térdre Ausztriát Mátyás király
- A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre 17:05
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra 14:20
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla 09:50
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére 09:05
- VIII. Henrik egyházszakadási törekvéseiért kis híján I. Jakab bűnhődött tegnap
- Vasmarokkal irányította Spanyolországot Francisco Franco tegnap
- Koncertjeinek bevételét gyakran fordította jótékony célokra Anton Rubinstein tegnap
- 10 meglepő tény a vasút történetéből tegnap