2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos korsót őriznek a kanadai múzeumban

2011. augusztus 23. 10:26 Live Science

Titokzatos római agyagkorsót őriznek egy kanadai múzeumban, amelynek eredeti rendeltetésével kapcsolatban a mai napig tanácstalanok a régészek.

Az alig 40 centi magas, és közel 1800 éves korsót az Ontariói Régészeti Múzeumban fedezték fel – felismerhetetlenül darabokra törve. A 180 apró cserepet a szakemberek gondos munkával restaurálták, ám megoldást ez sem hozott: hasonló tárgyat ugyanis sehonnan nem ismernek a római világból.

A kutatást irányító Katie Urban elmondása szerint a világ összes vezető római cserépedény-szakértőjének véleményét kikérték, ám senki nem tudott nekik segíteni az edény azonosításában. Egyesek szerint élelmiszert, vagy éppen az ókori római gasztronómiában igencsak népszerűnek számító pele-féléket tárolhatták benne, míg mások szerint lámpaként szolgálhatott. Ami biztos: folyadékot biztosan nem tarthattak benne.

A levéltári bizonyítékok arra mutatnak: a töredékeket William Francis Grimes ajándékozta a múzeumnak – a kutató azokat egy második világháborús bombatölcsérhez közel ásta ki Londonban, ahonnan nem messze egy Mithrász templom állt az ókorban. Urban szerint azonban közel sem biztos, hogy a korsó ebből a lelet együttesből származik, hiszen nem szerepel Grimes listáján. Ez utóbbi azonban igencsak rövid volt, és a töredékek lehet, hogy okkal nem kerültek rá.

A kutatás arra is rávilágított: az edény akár Irakból is származhat, hiszen a múzeum raktárában egy Úr városából származó kollekciót is őriznek, amelyeket 1931-ben Leonard Woolley régész vezetésével ástak ki, majd küldtek a British Museumba. Innen 1933-ban, ajándékként kerültek Kanadába.

A különös tárgy jelenleg az Ontariói Régészeti Múzeumban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár