2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos agyagfejet találtak Amerikában

2011. július 12. 09:21 Live Science

Egy ismeretlen funkciójú, agyagból készült fejet találtak Pennsylvania államban. Ronald Powell amerikai régész szerint a titokzatos tárgyat az indián sámánok használhatták.

A pennsylvaniai Ebbert Springben talált apró agyagfej tetején és oldalán lyukak vannak, valamint a szemeket fehér kagylóhéjakkal ábrázolták. A nyak alatt található mélyedésből következően az arcot vagy botra, vagy pálcára tehették fel.

Ronald Powell, a Pennsylvaniai Régészeti Társaság vezető archeológusa szerint a az egykor tollakkal díszített kicsiny tárgyat sámánok használhatták. A - fej esetében szemként alkalmazott - kagyló fontos szerepet tölt be az amerikai indiánok kultúrájában. Powell a lelet keletkezését a közelben talált kerámiák alapján i. sz. 900-ra teszi. Ebbert Springben 11 ezer évig voltak emberek, a vízforrás és ezáltal a szomjas szarvasok közelsége ideális téli vadászhellyé tette a helyszínt.

Kurt Carr a Pennsylvaniai Állami Múzeum régészeti kurátora szerint az fej olyan ritka lelet, amely ikonográfiájában az irokéz művészetre emlékeztet, de ahhoz túlságosan délen van, hogy rokonítani lehessen a legendás törzsszövetséggel.

Michael Stewart, a philadelphiai Temple Egyetem antropológiaprofesszora szerint egyelőre semmilyen magyarázat nem állhat meg a lelettel kapcsolatban, mert északkeleten 1300 után váltak általánossá az ilyen fejek, másrészt nincs arra bizonyíték, hogy sámán használta volna. Stewart szerint a fej rejtélyének kulcsát a fehér kagylószemek jelentik, mert mind a kagyló és mind az indiánok számára életet jelentő fehér színnek speciális jelentése volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár