2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Németország visszaadta a hattuszaszi szfinxet Törökországnak

2011. július 29. 12:02 MTI

Németország visszaszolgáltatott egy csaknem négyezer éves szfinxet Törökországnak, amely máris jelezte: világszerte további műkincseket fog visszakövetelni.

Az ókori hettita birodalom fővárosából, Hattuszaszból származó oroszlánalak sorsa kapcsán hosszú évek óta folyt kötélhúzás, a német fél végül azután egyezett bele a visszaadásba, hogy Törökország a területén ásatásokat folytató német archeológusok engedélyének megvonásával fenyegetőzött.

A négyezer éves alkotás szerdán érkezett meg az isztambuli régészeti múzeumba. Ertugrul Günay török kulturális miniszter üdvözölte, hogy Németország visszajuttatta a szobrot, egyúttal megjegyezte, hazája további, Törökország területéről elhurcolt műkincsek visszaszerzését fogja követelni. "Azt hiszem, a köveknek lelkük is van. Minden darabnak vissza kell kerülnie, ahová tartozik" - mondta a múzeumban tartott sajtótájékoztatóján a politikus, aki szerint az alkotások "boldogtalanok" egy másik országban.

A szfinxet november 28-án Corum tartomány múzeumában állítják ki. Ezen a területen állt a hettiták fővárosa is. Aznap ünneplik a 25. évfordulóját annak, hogy Hattuszasz felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A szobor 1915-ben egy másik oroszlánfigurával együtt széttöredezve került Berlinbe, ahol restaurálták. A jobb állapotban lévő szfinx 1924-ben visszakerült Isztambulba, a másik - inkább gipsz, mint eredeti - Berlinben maradt, 1934 óta a Pergamon Múzeumban őrizték. Törökország 1938-ban követelte először vissza, azóta folyt vita hovatartozásáról.

Németország általában véve nem híve az antik műtárgyak visszaszolgáltatásának, szándéka szerint a hattuszaszi szfinx ügyében született döntés nem hat majd ki a Nofertiti (Nefertiti) büsztje körül Egyiptommal zajló kötélhúzásra. Bernd Neumann kulturális államminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a hettita kőszobrot "a német-török barátság önként vállalt gesztusaként" adták vissza Törökországnak. "Mindkét fél egyetértett abban, hogy egyedi esetről van szó, amely nem hasonlítható össze más ügyekkel" - hangzott el egy német-török egyeztetés után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár