2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Heves vitákat szül a tasmán toronyóra

2011. július 19. 13:09 The Daily Telegraph

Idős toronyórájuk éjjeli leállítására készülnek a turizmus védelmében egy tasmániai város lakosai, azonban a helyi örökségvédelmi társaság óva int az óramű meggondolatlan éjszakai megszakításától.

A 102 éves launcestoni óra éjjeli leállítását követelik a turizmusból élő helyi vállalkozók, akik szerint a turisztikai bevételeket veszélyezteti a város történelmi jelképének is tartott ódon időmérő. A százezer lakosú Launceston Tasmania második legnagyobb városa, amely több mint félmillió turistát vonz évente.

A vitatott órát és annak tornyát 1909-ben építették fel a posta épületénél. A 3,5 tonnás, öt haranggal ellátott időmérő szerkezetet a település centenáriumának alkalmából állították a lelkes helyiek, akik gyűjtésből fedezték az angol Gillett and Johnston cégtől vásárolt óramű költségeit.

A zajos időmérő szerkezet a Westminster hangjátékat szólaltatja meg minden negyedórában, illetve éjjel 11 és reggel 6 között minden órában. A műemlék azonban kiváltotta a városközpont vendéglátóinak haragját, akik szerint a városszerte hallható idős óramű zaja miatt képtelenek a turisták rendesen aludni.

A városi tanács kísérletet tesz a probléma orvoslására, és megvizsgálja az éjjeli működési rend megváltoztatásának lehetőségét. A vendéglátóipar képviselőinek álláspontját vitató Tasmaniai Örökségvédelmi Társaság azonban sürgeti a tanácsot, hogy őrizzék meg a toronyóra éjjeli csilingelését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár