2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rasszizmus a British Múzeumban

2009. szeptember 29. 11:43 The Guardian

Tasman őslakosok egy csoportja nemrég Angliába utazott, hogy a British Múzeumtól visszakövetelje az utolsó őshonos bennszülött, Truganini szobrát, amely szerintük az elnyomást, és népük szenvedését szimbolizálja.

Tasmania európai történelme a korai 19. században kezdődik, míg az őslakosok 40 ezer évvel ezelőtt érték el a szigetet. Az európaiak első képviselője, Abel Tasman, akiről a sziget a nevét is kapta 1642-ben fedezte fel a területet; Hobartot, a fővárost 1803-ban alapították.

A tasmaniai bennszülötteket a 19. század folyamán üldözték, irtották, rabszolgasorba taszították a fehér telepesek, többnyire volt fegyencek. 1843-ban a feljegyzések szerint mindössze 50 őslakos élt Tasmaniában, az utolsó őshonos bennszülött, Truganini, aki egyenes ági leszármazottja volt népének, 1876. május 7-én, 73 évesen halt meg.

Truganini családját a korabeli feljegyzések szerint kiirtották: anyját bálnavadászok gyilkolták meg, nővérét elrabolták és rabszolgának adták el, férjét a szeme láttára mészárolták le. Utolsó akaratát sem tartották tiszteletben: csontvázát exhumálták, majd később kiállították. Ma közel 30 példány létezik abból az 1835-ben, Benjamin Law szobrász által készített mellszoborból, amely ezen kiállítás alkalmával készült, és ezek egyike látható most is a British Múzeumban.

Mára már csak néhány félvér képviseli a kiirtott népcsoportot, amelynek ősi kultúrája a barlangrajzok tanúsága szerint legalább 11 évszázadra nyúlt vissza. A közösség tagjai most azért döntöttek az utazás mellett, mert a műalkotás visszakövetelésén kívül szeretnék hazavinni azon tasmanok maradványait is, amelyeket az angliai orvosi és akadémiai intézményekben őriznek. Mindez abba a Tasman Őslakosok Központja által vezérelt kampányba illeszkedik, amelynek során minden elvitt ősüket hazavinnék, hogy azok szellemei megszabaduljanak. A szervezetet képviselő Sara Maynard szerint a múzeumban való bemutatás botrányos: ez csak ahhoz mérhető, mintha művészeti alkotásként állítanák ki a holokauszt során meggyilkolt zsidókat.

Nem ez az első alkalom, hogy a tasmaniaiak hazavinnék őseiket: a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) 2006-ban három hónapos tanulmányozás után 18 tasmaniai bennszülött maradványait adta vissza az ausztrál kormánynak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár