2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordösszegért kelt el Jane Austen befejezetlen művének kézirata

2011. július 19. 12:24 BBC News

Hatalmas összegért vásárolta meg egy angol könyvtár Jane Austen kéziratát, így az irodalomtörténeti ereklye Angliában maradhat.

Több mint 993 ezer fontért (298 millió forint) cserélt gazdát Jane Austen befejezetlen művének, a The Watsons-nak a kézirata. A licitálás előtt az irodalomtörténeti ereklye értékét csupán 300 ezer fontra becsülték.

Az eredetileg magánkézben lévő kézirat tulajdonosa az oxfordi Bodleian Könyvtár lett; a bibliotéka igazgatója, Richard Ovenden megjegyezte, hogy nagyon elégedettek, mivel sikerült megmenteniük az angol irodalmi örökség ezen értékes darabját. Hozzátette, hogy a kézirat legkorábban ősszel lesz megtekinthető. Austen egy másik kéziratát már a Bodleian gyűjteményében őrzik.

A művet, melyben egy leány azután tér vissza apja házába, hogy gazdag nagynénje felnevelte, Austen írhatta 1804 körül. A kézirat megvásárlását többek között a National Heritage Memorial Fund (NHMF) hatalmas, több mint 894 ezer fontos támogatása tette lehetővé. „Ez egy példátlan lehetőség volt arra, hogy megszerezzük az egyik legnagyobb és leghíresebb nemzeti írónk regényének egyetlen megmaradt vázlatát” – jegyezte meg Carole Souter, a szervezet képviselője. A befejezetlen regény megvásárlásába további kisebb szervezetek is besegítettek.

Will Gompertz, a BBC árverésen résztvevő művészeti szakértője szerint fennállt a veszélye a kézirat külföldre kerülésének, a relikviára pályázók között ugyanis ott volt a New York-i Morgan Könyvtár is, amely már birtokolja a kézirat nyolc oldalas részletét.

Austen 1817-ben bekövetkezett halála előtt hat teljes regényt – köztük A büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, és az Emma – adott ki. Az angol irodalom talán legnépszerűbb írónőjének azonban csak kevés vázlata maradt fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár