2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatók a holokausztáldozatok kelet-európai tömegsírjainak védelméért

2011. július 4. 10:31 MTI

A holokausztáldozatok kelet-európai tömegsírjainak védelméért emelték fel a szavukat kutatók pénteken Bukarestben, hogy "ne az elfelejtett áldozatok tömegsírjaira építsük Európát és a demokráciát".

Meg kell találnunk ezeket a szétszórtan elhelyezkedő tömegsírokat, hogy az áldozatokért hozzátartozóik elmondhassanak egy imát - jelentette ki Patrick Desbois francia pap, aki évek óta járja Kelet-Európát - nevezetesen Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot és Lengyelországot -, hogy a kivégzések tanúinak elmondása alapján megtalálja e sírok helyét.

Az általa alapított szervezet, a Jahad - In Unum ("együtt" héberül és latinul) 2004 óta 1850 szemtanú elmondása alapján már 650 tömegsírt azonosított kétséget kizáróan a legkülönbözőbb helyszíneken, lakott területeken kívül. Ezeknek a helyeknek a GPS-koordinátáit elküldte az AJC amerikai zsidó jogvédő szervezetnek, amely a német külügyminisztériummal együttműködésben a következő hónapokban indít el egy programot a fellelt tömegsírok védelmére.

"Az a tény, hogy ilyen sok tömegsír van Kelet-Európában, hűen érzékelteti azokat a módszereket, amelyeket a nácik és az őket támogató rezsimek - mint például a román - alkalmaztak emberek megsemmisítésére" - jelentette ki az AFP-nek nyilatkozva Radu Ioanid, a Washingtoni Holokauszt-Emlékmúzeum nemzetközi archiválási programjának igazgatója.

"Már az auschwitzi, treblinkai vagy sobibóri megsemmisítő táborok felépítése előtt több mint egymillió zsidót gyilkoltak meg Európa keleti felében. Őket nem deportálták sehova, hanem lakhelyük határában végezték ki, de a II. világháború idején tömegsírba temettek cigányokat, homoszexuálisokat, szovjet hadifoglyokat, lengyel értelmiségieket is" - tette hozzá Paul Shapiro, az emlékmúzeum kutatási központjának igazgatója.

A kutatók romániai fellépésének külön jelentősége, hogy az ország hosszú hallgatás után ismerte csak el, hogy része volt a zsidóság kiirtásában, s 2003-ban állítottak fel vizsgálóbizottságot a romániai holokauszt körülményeinek tisztázására. A Nobel-békedíjas Elie Wiesel vezette bizottság azóta megállapította, hogy az 1940-1944 között román ellenőrzés alatt álló területen mintegy 270 ezer román és ukrán zsidót gyilkoltak meg. A bukaresti holokauszt-emlékmű felállítását is ez a bizottság javasolta, az emlékhelyet 2009 októberében avatták fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár