2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódott a különleges egyiptomi kikötőváros feltárása

2011. június 17. 11:44

Amerikai régészek tárták fel Berenikét, a kultúrák olvasztótégelyeként működő egyiptomi kikötővárost, A három kontinensről származó gazdag tárgyi leletek egy multikulturális település mindennapjait idézik.

Az ókori kereskedelem fűszer-útján fekvő Bereniké feltárása 1994-ben kezdődött el, a folyamat azóta csak 2002 és 2008 között szünetelt a politikai és katonai helyzet miatt. A projektet vezető Steven Sidebotham, a Delaware-i Egyetem professzora szerint eddig csupán a terület két százalékán végeztek ásatásokat.

Ebben az évben a csapat egy állattemetőt tárt fel, ahol 17 kutya és macska maradványait azonosították. Ezenfelül a kikötőben hajódeszkákat és egyéb, tengeri kereskedelemmel összefüggő tárgyakat találtak, valamint a kora római korból származó szemétdomboon kincsek is előkerültek. A korábbi ásatások is hasonló leleteket eredményeztek: indiai eredetű kerámiák és gyöngyök, valamint libanoni cédrusfából készült deszkák, vagy egy Indiából importált, borsszemekkel töltött kancsó is feltárásra keültek.

A régészek számos, egyes vallásokkal illetve kultuszokkal összefüggő leletet ástak ki, valamint a városban 12 beszélt nyelv nyomait is meglelték, amelyek közül egyet még mindig nem azonosítottak. A felszínre került papirusztöredékek az élet számos területéről szolgáltattak információt, a személyes levelektől egészen az adás-vételi szerződésekig.

Bereniké kikötővárosa Egyiptom keleti sivatagának szélén, és a Vörös-tenger nyugati partján feküdt és az egyik legfontosabb kereskedelmi kikötő volt az ókori Európa, az Arab-félsziget és India közötti kereskedelemben. A település az i. e. 3. századtól kezdődően a térség egyik gazdasági központjává vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár