2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori sörgyártásra utaló leletek kerültek elő Franciaországból

2011. június 16. 10:46

I.e. 5. századi, sörgyártással kapcsolatos régészeti leletek, köztük árpaszemek és egy szárításra alkalmas kemence került elő Franciaország déli részén.

A Centre de Bio-Archeologie et d'Ecology szakembergárdája, élén Laurent Boubyval a roquepertuse-i régészeti lelőhelyen (Provence) árpaszemekre bukkant, míg a sörgyártás folyamatára, a csíráztatásra és a malátázásra a közelben talált eszközök utalnak. Mindez azt jelentheti, hogy a Provence-ban élt törzsek már meglehetősen korán, leghamarabb az i.e. 5. században hódolhattak szenvedélyüknek – áll a Human Ecology internetes kiadásában.

Eddig a szakemberek csak borkészítésre utaló jeleket találtak a régióban. Bouby és csapata három üledékréteget vizsgált meg a kilencvenes években: az első mintát egy lakóépület padlójából vették, közel a tűzhelyhez és a kemencéhez, a másik kettő pedig egy kerámiavázából és egy gödörből származott. Mindhárom karbonizált növényi maradványokat tartalmazott, amelyben nagy arányban fordult elő árpa.

Az árpaszemeket kicsírázott állapotban találták, ami azt sugallja, hogy a karbonizálásra a malátázás végeztével, még a száraz maláta őrlése előtt került sor. A közelben talált kemencét a csíráztatásra használták, feltehetően azon szárították ki a malátát. A roquepertuse-i lakóháznál talált eszközök azt valószínűsítik, hogy a lakók vízzel teli edényekben áztatták ki az árpaszemeket, kiterítették a padlóra, majd a csíráztatás folyamatát a kemencén megállították, végül házi köszörűkővel újra megdolgozták a szemeket.

„A roquepertuse-i minták azt sugallják, hogy a sörkészítés családi keretekben folyt. Más archeobotanikai és régészeti bizonyítékokkal egybevetve egy olyan társadalom képe rajzolódik ki, amelynek alkoholfogyasztási szokása összetett képet mutat: a sör egy régi hagyomány folytatása volt, a borral pedig részben a Mediterráneum telepeseivel való összeköttetés révén találkoztak” – jutottak következtetésre a szerzők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár