A sörfőzés hajnala
2011. március 30. 11:09
Ki főzte és ki itta az első sört? Bár ezzel kapcsolatban nagyon sok elképzelés és teória létezik, biztosat mégsem tudunk ezen közkedvelt alkoholfajta készítésének kezdeteiről - idézte fel Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem kutatónője egy nemrég tartott előadásában.
Korábban
A Kaliforniai Egyetem antropológusa szerint bár a sörfőzés dokumentált kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza, mégsem tudunk túl sokat minderről. A korai tűzrakó helyek és települések régészeti vizsgálata során ugyanis nem állapítható meg, hogy ott főztek-e sört, vagy nem.
Hastorf szerint bizonyos, hogy Mezopotámia területén készítettek sört, ott ugyanis az ékírásos táblák már i.e. 4000 körül megemlékeztek a hasonló alkoholfajták kereskedelméről. I.e. 1800 körül a sumérok annyira megszállottjai voltak a jó söröknek, hogy valaki Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez is írt egy himnuszt, ami a mai napig fennmaradt. Hastorf szerint ez egyenes bizonyítéka annak, hogy népszerű lehetett ezen alkoholos ital, hiszen máskülönben nem lett volna istennője sem. Mivel egy női istenségről beszélünk, a nők kiemelt szerepet tölthettek be a sumér társadalomban – állítja a kutatónő.
Az ókori Egyiptomban is több ezer évre vezethetők vissza a sörfőzés hagyományai: az itteni feljegyzésekben a hozzávalókat és eljárásokat olyannyira részletesen örökítették meg, hogy a mai vállalkozások is sikerrel próbálkoznak ezen italfajták rekonstrukciójával. Hastorf szerint a szakma a Nílus völgyében olyan nagyüzemi szinten működött, hogy már nem beszélhetünk a családi főzdékről, és csak házi márkákról.
Persze nem szabad megfeledkezni a Múlt-koron már többször bemutatott rekonstrukciós eljárásokról sem: 2004-ben Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régészeti antropológiai tanszékének munkatársa azt mutatta be, hogy 9000 évvel ezelőtt már a neolitikus Kínában is főztek alkoholos italt. Mindezt Chateau Jiahiu néven a Dogfish Head szakemberei rekonstruálták is, ám ez az alkoholféle azonban inkább egy sör-bor hibridnek nevezhető, mintsem sörfajtának.
A kutatónő szerint a sör több különböző szempont miatt válhatott mindenhol hamar népszerűvé: tápanyagtartalma és egészségvédő hatása sem elhanyagolható, illetve sok helyen azért vált népszerűvé, mert az ivóvíz ihatatlan volt. Ezek felett a sört könnyű volt elkészíteni; egyesek szerint erre utal az is, hogy a mezőgazdaság kezdetei is a sörfőzésre nyúlnak vissza.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
Középkor
- A festészet mellett a háború művészete is foglalkoztatta Leonardo da Vincit
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete
- Nemcsak prédikált, a pestisben szenvedőket is gyógyította Sziénai Szent Katalin
- A főapátságot felvirágoztató Uros 800 éves pecsétjét is megtekinthetjük
- A Képes Krónika díszmásolatát kapta ajándékba Ferenc pápa
- A törökök mellett a szomszédos hatalmakkal is szembe kellett szállnia Hunyadi Mátyásnak
- A köztudattal ellentétben erősítette II. András politikáját az Aranybulla
- Az elsők közé tartozott Európában a magyar alapítású Szent György Lovagrend
- Európai nagyhatalom vált Magyarországból III. Béla uralkodása alatt
- Dél-Amerikába kalauzolja a látogatókat fotókiállításain a Néprajzi Múzeum 11:20
- A festészet mellett a háború művészete is foglalkoztatta Leonardo da Vincit 09:50
- Óriási reklámkampány készítette elő a millenniumi ünnepségeket 09:05
- Bemutatásakor megosztotta a közönséget a ma remekműnek tartott Figaro házassága tegnap
- Katonái tisztelték és szerették a szigorú, de megfontolt Wellingtont tegnap
- Ártatlannak vélte XIV. Lajos az őt megmérgezni kívánó szeretőjét tegnap
- Szerte a világon tüntettek a nyolcórás munkanap bevezetéséért május 1-én tegnap
- Elaludt a Vígszínházat megnyitó Jókai-darabon Ferenc József tegnap