A sörfőzés hajnala
2011. március 30. 11:09
Ki főzte és ki itta az első sört? Bár ezzel kapcsolatban nagyon sok elképzelés és teória létezik, biztosat mégsem tudunk ezen közkedvelt alkoholfajta készítésének kezdeteiről - idézte fel Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem kutatónője egy nemrég tartott előadásában.
Korábban
A Kaliforniai Egyetem antropológusa szerint bár a sörfőzés dokumentált kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza, mégsem tudunk túl sokat minderről. A korai tűzrakó helyek és települések régészeti vizsgálata során ugyanis nem állapítható meg, hogy ott főztek-e sört, vagy nem.
Hastorf szerint bizonyos, hogy Mezopotámia területén készítettek sört, ott ugyanis az ékírásos táblák már i.e. 4000 körül megemlékeztek a hasonló alkoholfajták kereskedelméről. I.e. 1800 körül a sumérok annyira megszállottjai voltak a jó söröknek, hogy valaki Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez is írt egy himnuszt, ami a mai napig fennmaradt. Hastorf szerint ez egyenes bizonyítéka annak, hogy népszerű lehetett ezen alkoholos ital, hiszen máskülönben nem lett volna istennője sem. Mivel egy női istenségről beszélünk, a nők kiemelt szerepet tölthettek be a sumér társadalomban – állítja a kutatónő.
Az ókori Egyiptomban is több ezer évre vezethetők vissza a sörfőzés hagyományai: az itteni feljegyzésekben a hozzávalókat és eljárásokat olyannyira részletesen örökítették meg, hogy a mai vállalkozások is sikerrel próbálkoznak ezen italfajták rekonstrukciójával. Hastorf szerint a szakma a Nílus völgyében olyan nagyüzemi szinten működött, hogy már nem beszélhetünk a családi főzdékről, és csak házi márkákról.
Persze nem szabad megfeledkezni a Múlt-koron már többször bemutatott rekonstrukciós eljárásokról sem: 2004-ben Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régészeti antropológiai tanszékének munkatársa azt mutatta be, hogy 9000 évvel ezelőtt már a neolitikus Kínában is főztek alkoholos italt. Mindezt Chateau Jiahiu néven a Dogfish Head szakemberei rekonstruálták is, ám ez az alkoholféle azonban inkább egy sör-bor hibridnek nevezhető, mintsem sörfajtának.

A kutatónő szerint a sör több különböző szempont miatt válhatott mindenhol hamar népszerűvé: tápanyagtartalma és egészségvédő hatása sem elhanyagolható, illetve sok helyen azért vált népszerűvé, mert az ivóvíz ihatatlan volt. Ezek felett a sört könnyű volt elkészíteni; egyesek szerint erre utal az is, hogy a mezőgazdaság kezdetei is a sörfőzésre nyúlnak vissza.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.


tavasz
Múlt-kor magazin 2018
- Géza fejedelem helyett felesége, Sarolt irányíthatta az országot
- A pornokrácia évtizedei Rómában – ki is volt az „igazi nőpápa”?
- A kormányzóné, Purgly Magdolna útja Sofronyától Estorilig
- Pergőtüzek krónikája
- Kormányzóné, anyakirálynő, hercegi nagymama - Szilágyi Erzsébet élete
- Péter Gábor, a „szovjet ügynök”
- Hét híres kutya a történelemből
- Verne valóra vált víziói
- Erzsébet királyné anyasága
- Az istenek zenéje visszhangzik az ókori Szelinoszban tegnap
- A Lavau-i herceg sírja: a kelta főméltóság utolsó nyomai tegnap
- Batthyány Gyula koncepciós pere tegnap
- Európai típusú őskori eszközöket találtak Kínában tegnap
- Kultúrák metszéspontjában – Spanyolország mesés mór öröksége tegnap
- Felvirágoztatta Egyiptomot Hatsepszut, Ámon leánya tegnap
- Eger oroszlánjaitól a „lámpás hölgyig” – hét híres önfeláldozó nő tegnap
- A Selyemút „Vörös Hercegnője” tegnap