2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán és a kommunizmus

2011. április 13. 14:49 MTI

A Szentszék és Közép-Európa 1918-1990 címmel rendezett kedden konferenciát Magyarország szentszéki nagykövetsége a Római Magyar Akadémián, ahol felszólalt Angelo Acerbi volt budapesti nuncius is.

A megtestesült Sátánnak nevezték a pápák a szovjet totalitarizmust - mondta Philippe Chenaux francia történész, aki emlékeztetett arra, hogy a Vatikán szomszédságában az Olasz Kommunista Párt (PCI) harminc százalék feletti támogatottsággal rendelkezett. Chenaux szerint a titkos vatikáni levéltár 2006-os megnyitása felgyorsíthatja az elmúlt évtizedekkel kapcsolatos kutatómunkát.

Somorjai Ádám bencés atya, a Vatikáni Államtitkárság munkatársa a kommunizmus magyar áldozatainak a számait sorolta fel. Úgy fogalmazott, hogy zavarban van, ha a vatikáni keleti politikáról kell beszélnie: "Mintha egy nőtlen a házaséletet magyarázná. Mindenki ismeri, mégis kevesen tudják, mi az valójában". Somorjai kitért arra, hogy 1963 és 1989 között a Vatikán a budapesti kormány jelöltjeit nevezte ki a magyar egyház élére.

A mai magyar történészi gyakorlat ezeket a személyeket "nem találja méltónak és kritizálja, de nem minden ügynök volt ügynök, és nem volt mindig alternatíva. Így az áldozatokat sújtják, nem a felelősöket azonosítják" - fogalmazott Somorjai. Hozzátette: az állami levéltárak önmagukban nem nyújtanak teljes képet, horizonttágításra van szükség, "az egyház nemzetek feletti intézmény, forrásai nem korlátozhatók kizárólag a helyi egyházak történetére".

Angelo Acerbi, aki 1990 és 1997 között apostoli nuncius volt Magyarországon, kijelentette, a történészi munka sem lehet teljesen korhű, még ha az egykori szentszéki államtitkár, Agostino Casaroli bíboros visszaemlékezéseiről is van szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár