2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Volt egyszer egy békekötés

2011. április 6. 09:23

Emlékkiállítás nyílt Szolnokon a Rákóczi-szabadságharc befejezését jelentő szatmári béke aláírásának 300. évfordulója alkalmából.

A Rákóczi-szabadságharcot lezáró eseményekről máig vegyes kép él a köztudatban, például nagymajtényi fegyverletételről beszélünk, holott akkor erről szó sem volt. A nagymajtényi síkon felvonuló kuruc csapatok csupán zászlaikat szúrták le a földbe az ellenségeskedés befejezésének jeleként, majd teljes fegyverzetben énekelve vonultak el, illetve tértek meg otthonaikba. A szatmári béke az adott lehetőségek között a magyar diplomácia sikere volt, mindkét fél érdekeit szolgálta, s részben 1920-ig meghatározta történelmünket: egy csaknem vereséggel végződött hosszú fegyveres harc után lehetővé tette az ország újjáépítését, az európai fejlődéshez történő csatlakozásunkat.

A kiállítás azt is hangsúlyozni kívánja, hogy a Rákóczi szabadságharc a spanyol örökösödési háború által megteremtett kedvező külpolitikai helyzetben bontakozott ki, s története is törvényszerűen összefonódott azzal. Ennek alapján értékelhetőek Károlyi Sándor és Pálffy János, részint Rákóczi ellenében is megvalósuló törekvései a szabadságharc lezárására, a béke mielőbbi megteremtésére.

A tárlaton látható fegyverek, pénzek, képzőművészeti alkotások, könyvek és kéziratok nagyobb része a Máday-gyűjtemény anyaga. Mellettük a Déri Múzeum, a Dobó István Vármúzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, a Jósa András Múzeum, a szolnoki Magyar Éremgyűjtők Egyesülete, az Öntödei Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum is kölcsönzött tárgyakat erre az alkalomra. Károlyi László és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szívességéből egy ideig az eredeti asztal is megtekinthető majd Szolnokon, melyen 1711. április 30-án a szatmári békét aláírták.

Látogatható: március 31 és június 8. között a szolnoki Damjanich János Múzeumban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár