2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítja egykori csehországi otthonát a hírhedt "prágai hóhér" fia

2011. március 28. 10:18

A náci Németország egyik kegyetlen SS-vezetőjeként elhíresült Reinhard Heydrich fia felajánlotta, hogy rendbe hozatja azt a Prága melletti falucskában található romos kastélyt, ahol a második világháború végéig élt együtt édesanyjával és testvéreivel - jelentette be a cseh közrádió.

A Panenske Brezany-nál található épületet múzeumként vagy ellenállási emlékműként hasznosítanák – nyilatkozta a rádiónak a település polgármestere, Libor Holik. Reinhard Heydrich 1942-es meggyilkolása után a Cseh–Morva Protektorátus egykori vezetőjének fia, Heider egészen a világháború végéig a kastélyban maradt édesanyjával és testvéreivel, ahonnan később Németországba szöktek.

A 76 éves Heider Heydrich most azt javasolja a város törvényhatóságának, hogy újítsák fel az épületet. A feleségével együtt Németországban élő férfi gyakran keresi fel a kastélyt, amelynek felújításáról állítólag már meg is egyezett a polgármesterrel. „Volt alkalmam Heider Heydrich-hel beszélgetést folytatni, amelynek tárgya a kastély eredeti állapotának visszaállítása volt. A férfi felajánlotta: segít pénzt szerezni – például az Európai Unión keresztül” – mondta el Holik.

A Birodalmi Biztonsági Főhivatal és a zsidókérdés "végső megoldásának" (Endlösung) megágyazó Wannseei konferencia vezetőjét azért küldték Prágába, hogy csírájában elfojtsa a helyi náciellenes mozgalmakat. „Meg kell különböztetnünk az apát a fiútól. Heider tízéves volt, amikor a második világháború végén elhagyta Panenske Brezany-t, ezért nem tudhatta, hogy mi folyik éppen” – vette védelmébe a férfit Holik.

A háború után a kastélyt államosították, majd a Fém Kutatóintézet székhelye lett; ma ismét magántulajdonban van. A jelenlegi tulajdonosnak azonban nincsen meg a beruházáshoz szükséges pénzügyi forrása, ezért fordult Heider Heydrich a város polgármesteréhez. A tervek szerint múzeum nyílna a kastélyban, de az is elképzelhető, hogy az épületet emlékművé alakítanák át.

A Heydrich-merénylet a csehszlovák náciellenes mozgalom egyik legfontosabb eseménye volt. A gyilkosság két Londonban kiképzett ejtőernyős, Jozef Gabcik és Jan Kubis nevéhez fűződik, akik 1942. május 27-én lőtték le a Cseh-Morva protektorátus vezetőjét; Heydrich június 4-én halt bele sérüléseibe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár