2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci vezéreket ábrázoló bábukat árulnak Csehországban

2010. szeptember 28. 14:10 MTI

Háborús bűnös náci vezetőket - Adolf Hitlert, Heinrich Himmlert vagy Reinhard Heydrichet - ábrázoló élethű bábukat kezdtek árulni csehországi szaküzletben.

A Barbie baba nagyságú és típusú bábuk élethűek, beleértve különféle öltözetüket és felszerelésüket is - közölte a cseh közszolgálati rádió hétfőn. Bár az ilyen bábuk árusítása több európai országban törvénybe ütköző lenne, csehországi árusításuk jogszerű - állították a rádió által megszólaltatott jogászok. Egybehangzó véleményük szerint bűncselekményről, törvénysértésről csak akkor lenne szó, ha a bábukat a nácizmus népszerűsítésének vagy támogatásának szándékával árusítanák.

A csehországi üzletek tulajdonosai állítják: a bábukat a II. világháború jelentős személyiségeit ábrázoló kollekció részeként árusítják, s szó sincs a nácizmus támogatásáról vagy népszerűsítéséről. "Erkölcsi, etikai szempontból a náci fejesek figuráinak árusítását én sem találom egészen helyénvalónak. Szállítóink azt mondják, hogy a II. világháború minden fontos alakját megformálták és piacra dobták" - nyilatkozta a rádiónak Matej Pecka, az egyik üzlet tulajdonosa.

Üzletében több náci fejes figurája is kapható. Köztük van Reinhard Heydrich, a háború alatti Cseh-morva Protektorátus véres kezű vezetője is, akit ellenállók gyilkoltak meg Prágában. Pecka egyébként azt mondta, hogy Heydrich figurája rövidesen eltűnik az üzletéből. "Eddig három darabot kaptunk, mindhármat megrendelték. A közvélemény reagálása azonban nem egészen pozitív. Valószínűleg nem rendelünk többet" - fejtette ki.

Cseh történészek és politológusok szerint ez a fajta üzlet bírálható, de nehéz törvénytelennek minősíteni. "A háború óta hetven év telt el. A tények tények maradnak, a negatív személyiségeket sem lehet eltávolítani a történelemből" - vélekedett Miroslav Mares politológus, a szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó ismert cseh szakértő. "Miután modellekről van szó, amelyek történelmi tényeket tükröznek, erkölcsi szempontból sem látok semmi kivetnivalót. Még akkor sem, ha ez nem mindenkinek tetszik" - szögezte le Mares.

A gyűjtőket kiszolgáló cseh üzletekben Winston Churchill, Sztálin, de a II. világháborús szovjet és japán hadsereg volt ismert parancsnokainak a figurái is kaphatók. Mindegyik dobozon megtalálható az illető rövid életrajza, illetve az, hogy mit tett, mit követett el életében. A szövegek végén szerepel az is, hogy a gyártó elhatárolja magát az illetők tevékenységétől, s hogy a bábuk kizárólag gyűjtők igényeit szolgálják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár