2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angol történelem legvéresebb ütközete

2011. március 23. 08:02 The Independent

A lakosság egy százaléka is odaveszhetett az angol történelem legvéresebbnek tartott csatájában, a towtoni ütközetben, ezt azonban a Tudor "PR-gépezet" megpróbálta teljes egészében kitörölni a nemzeti emlékezetből.

A jövő héten lesz a Rózsák Háborúja sorsfordító eseményének 550. évfordulója – akkor, 1461-ben a becslések szerint 50-80 ezer katona nézett egymással farkasszemet, hogy eldöntse: a Yorkok, vagy a Lancesterek kerüljenek Anglia trónjára. A brit történelem legnagyobb és legvéresebb csatájában, a towtoni ütközetben végül 28 ezren haltak meg.

A rendkívül brutális ütközetre évszázadokon át a múlt köd fátyla borult, a régészek azonban reménykednek, hogy idén nyáron végre feltárhatják Nagy-Britannia legnagyobb tömegsírját. A munkálatok júniusban kezdődnek, Yorktól 17 kilométerrel délre, Saxton és Towton között. A szakértők szerint az öt helyszínen több száz elesett katona földi maradványa kerülhet elő. „Úgy gondoljuk, hogy három-öt nagyobb tömegsír lehet itt, a csatatér kellős közepén” – nyilatkozta Tim Sutherland, a Yorki Egyetem régésze. A műkincsek megvédése érdekében a Towton Battlefield Society – az országban először – akkreditációs tervet is összeállított a fémdetektorok használatával kapcsolatban.

A csatáról csak nagyon kevés forrás maradt fenn, ami a történészek szerint a Tudorok korai propagandakampányának tudható be. „A Tudorok gigászi munkát végeztek, hogy a bosworthi csatát kulcsmomentumnak állítsák be, mivel ez az ütközet vetett véget a Rózsák Háborújának. Ők voltak a győztesek, így ők írhatták a történelmet is. Mivel Towtonnál a Yorkok győztek, ez már nem volt annyira ’hasznos’ a számukra” – nyilatkozta George Goodwin történész, akinek a towtoni csatáról szóló könyve ebben a hónapban jelenik meg.

Az elesettek pontos számának meghatározása régóta vita tárgya a történészek körében, de abban mindannyian egyetértenek, hogy az ütközet rendkívül brutális volt. A Yorkok és a Lancasterek egy hideg márciusi napon találkoztak; kezdetben a Lancastereknek állt a zászló, de miután megérkezett a York-csapaterősítés, utóbbiak kerekedtek felül. Ekkor igazi mészárlássá fajult a csata, tömegesen fordultak elő csonkítások, a hadifoglyokat pedig szabályosan kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár