2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Űrtechnikával vizsgálják a Tudor-kori sírokat

2011. január 27. 11:38 The Guardian

Holdkutatásban alkalmazott technológiát használtak fel egy 16. századi angol síremlék megvizsgálásakor, amely a Tudor-reformáció egyik rejtélyét oldhatja meg.

A leicesteri Space Research Centre munkatársai egy helyi művészettörténésszel, oxfordi és yale-i kutatókkal karöltve egy három éves projekt keretében vizsgálják a titokzatos sírokat, s könnyen lehet, hogy ezzel sikerül más megvilágításba helyezni a reformáció korát. A sírok a framlinghami parókián találhatók meg, közel a Howardok, a gazdag norfolki hercegi család egyik vidéki kastélyához. Ezek azonban eredetileg 50 kilométerre, Thetford Priorynál, a család hagyományos temetkezési helyén álltak, mielőtt VIII. Henrik fel nem számolta azokat az 1540-es években, amikor a harmadik herceg a londoni Tower vendégszeretetét élvezte.

Az eredeti síremlék darabjait 1934-ben találták meg a régészek, s évtizedeken keresztül egy raktárépület eldugott termében hánykolódtak; csak nemrégiben kerültek a tudósok látókörébe, Simon Thurley, az English Heritage igazgatójának erőfeszítése jóvoltából. A kutatásban résztvevő Phillip Lindley, a Leicesteri Egyetem művészettörténésze nemcsak a francia szobrászok keze nyomán elkészült sírhelyek magas színvonalú kivitelezésén döbbent meg, hanem azért is, mivel ez szerinte teljesen átértelmezheti a Tudor-korról alkotott képünket.

Lindley darabjaira szedné a sírt, hogy megvizsgálhassa, miként állították újra össze. „Nyilvánvalóan ezt nem tehetem meg. Beszéltem erről a Space Research Centre munkatársaival, akik felajánlották, hogy megszkennelik, virtuálisan szétszedik, majd összerakják a sírokat, ezáltal megtudhatjuk, hogyan nézett ki a Howardok eredeti síremléke” – nyilatkozta Lindley.

A két sírt a harmadik herceg kérte maga és veje, Henry Fitzroy, Richmond hercege számára, aki 1536-ban 17 éves korában halt meg, s aki történetesen a király törvénytelen fia volt. Fitzroy szoros kapcsolatot ápolt sógorával, Surrey earl-jével, a harmadik herceg fiával. Surrey sírja szintén Framlinghamban látható, ezt Lisa Ford, a Yale Center for British Art kutatója vizsgálta meg.

„A Howard-család központi szerepet játszik a 16. századi Anglia művészeti életében” – vallja Steven Gunn, az oxfordi Merton College történésze. „Azt tudjuk, hogy a sírokat a harmadik herceg börtönévei alatt szállították át Thetfordból, s most birtokunkban vannak a hiányzó darabok is. Vajon azért vitték Framlinghamba, mivel az eredeti helyszínen már szétrombolták őket, vagy egy IKEA-szerű építménnyel van dolgunk?” – tette fel a kérdést a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár