2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ybl Miklós öröksége

2011. március 21. 14:12 MTI

Fotókiállítással tiszteleg a 120 éve elhunyt Ybl Miklós előtt a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE); a meghatározó jelentőségű építész budapesti alkotásait bemutató felvételek március 22. és április 22. között láthatók a BVE Podmaniczky-termében.

Az egyesület által az MTI-hez eljuttatott közlemény felidézi: Ybl Miklós az építészet szinte minden műfajában sok és jelentős megbízást kapott, és alkotásai jórészt ma is meghatározó szerepet töltenek be Budapest, de számos más magyar város képének alakításában is. A fotókiállítás idejére esik Ybl születésének napja, április 6., amikor több budapesti rendezvény is megemlékezik a mester tevékenységéről - emlékeztetnek a szervezők.

A BVE fotós csoportja 1983 óta folyamatosan fényképeken rögzíti a főváros változásait, az épületek romlását vagy megújulását, így a kiállítás anyagában a felújított, eredeti szépségükben megtartott Ybl-házak ugyanúgy helyet kapnak, mint az "összedőlés előtt álló" Várkert Bazár vagy az elhanyagolt, málló vakolatú pesti bérházak - áll a rendezvény ajánlójában. A Budapesti Városvédő Egyesület Kossuth Lajos utcai kiállítótermében Ágg Károly, Bujnovszky Tamás, Czimer Anikó, Hegedűs Attila, Horváth Balázs, Horváth László, Kreutzer Iván, Surányi J. András, Szemenyei Klára és Vízy László felvételeivel találkozhatnak a látogatók.

A kiállítás témájához kapcsolódóan a BVE március 24-én délután A Várbazár sorsa címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a fővárosi és kerületi önkormányzat, a műemlékvédelem, az építész szakma és a civilek képviselőinek részvételével. A Városvédő Esték sorozat első programjaként meghirdetett beszélgetést Ráday Mihály vezeti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár