2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjászületik az Esterházy-kastély Pápán

2011. március 1. 12:08 MTI

A pápai Esterházy-kastély felújítására az elkövetkező két évben összesen 2,1 milliárd forintot költenek; ebből 1,7 milliárdot tesz ki az Európai Unió (EU) és a norvég alap támogatása, a város önrésze pedig meghaladja a 300 milliót - mondta Áldozó Tamás, a város alpolgármestere.

Közlése szerint a beruházás támogatási összege két különböző tételből tevődik össze: az úgynevezett norvég alaptól nyertek 186 millió forintot, amelyhez a város 46 milliót tett hozzá, s ebből a 232 millióból alakítják ki a kastély főúri enteriőrjét; megújul például a Nádor-terem, a Vörös szalon, az Ősök csarnoka, összesen csaknem ezer négyzetméternyi belső tér - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy a munkálatok január óta már zajlanak, s április végére befejeződnek.

Az állami tulajdonban lévő kastély kiemelt felújítási projektjére ugyanakkor 1,9 milliárd forintos uniós támogatást nyert a vagyont kezelő város, s ehhez 290 milliós önrészt biztosított az önkormányzat - tájékoztatott az alpolgármester. Ismertetése szerint 2013 tavaszáig csaknem háromezer négyzetméternyi belső területen újul meg a 100 szobás kastélyban, illetve az U-alakú belső udvar is visszanyeri a régi pompáját. Felállítják majd a különleges látványosságnak számító, kovácsoltvas barokk kaput is, amelynek az eredetijét Franciaországban készítették még az 1600-as években.

Áldozó Tamás elmondta: felújítanak több egykori szalont, báltermet, a kiskabinet-szobát, a hercegi lakosztályokat, de helyet kapnak majd a barokk palotában állandó kiállítások is. Megjegyezte: jelenleg is itt működik a városi könyvtár, a múzeum és egy képzőművészeti galéria is. Az alpolgármester rámutatott: a 2013 tavaszára felújítandó termeket megnyitják a turisták előtt - példaként említette a keszthelyi Festetics-kastély nyitottságát és látogatottságát -, s azt remélik, hogy ezzel tovább növekszik Pápán az idegenforgalom. Szerinte az eredeti pompájában visszaállított kastélyt és termeit évente legalább 80-85 ezer látogató keresi majd fel.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Veszprém megye, sőt az ország egyik legértékesebb műemléke a pápai Esterházy-kastély - U-alakú, egyemeletes, barokk palota -, amelyet a hercegi család fraknói ága építtetett még a 17. században. Az alpolgármester elmondta, hogy a kastély kiemelt tereit, termeit Esterházy-mintás herendi porcelánokkal díszítik majd, s ezzel ugyancsak az eredeti miliőt állítják helyre.

Áldozó Tamás utalt arra, hogy jelenleg zajlik már a várkerti termálfürdőnél a vízfelület bővítése, valamint a gyógycentrum létesítése 1,1 milliárd forintos uniós támogatással. A barokk főtér rekonstrukciójára, díszburkolattal való ellátására pedig - jelenleg ott a régészeti feltárás folyik - 2,2 milliárdot fordítanak 2012 nyaráig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár