2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús fotók a frontvonal másik oldaláról

2011. március 1. 08:55

Egy több mint háromezer darabból álló első világháborús fényképgyűjteményt találtak Franciaországban, benne ausztrál, brit, amerikai, kanadai és más szövetséges katonákat ábrázoló, idillikus fotókkal.

A Somme völgyében, az egyik vignacourt-i parasztház padlásán felfedezett kollekció valóságos aranybánya – vallják hadtörténészek. Az ausztrál Channel Seven-en bemutatott, korábban soha nem látott felvételek egyikén a katonák borozgatnak, máshol francia hölgyek társaságát élvezik, sőt, bokszolnak is.

„Csodálatos képek, az első világháború fontos mementói” – nyilatkozta Peter Burness, az Ausztrál Háborús Emlékmű történésze, aki jelen volt a Párizstól két órára levő vignacourt-i ház ládájában megtalált üvegnegatívok felfedezésekor. „Van valami olyan intimitás ezeken a képeken, amit még soha nem láttam. Visszamenni az időben, belenézni az emberek szemébe, mindezt a háború kellős közepén” – tette hozzá.

Gallipolitól eltérően, ahol az ausztrál katonák magukkal vihették fényképezőgépeiket, a nyugati fronton csak hivatásos brit fotográfusok készíthettek képeket. A Louis Thuillier és felesége, Antoinette után elnevezett Thuillier-kollekció azonban majdnem az enyészeté lett, mivel a parasztházat a következő hónapban tervezték eladni, a házaspár pedig nem volt tudatában a gyűjtemény történelmi jelentőségének.

Laurent Mirouze amatőr történész húsz évvel ezelőtt már próbálta felhívni a figyelmet a képek fontosságára, de ez se a párizsi ausztrál nagykövetség, se a brit történészek ingerküszöbét nem érte el, annak ellenére, hogy a férfi egy cikket is publikált a témában. „Úgy gondoljuk, hogy a legtöbb képet Antoinette Thuillier készítette, aki nagyon csinos volt, így a katonák gyakran flörtölhettek vele, miközben ő a lencse mögül nézett rájuk” – mondta el Mirouze.

1916-ban, két év szolgálat idő után tért vissza Louis Thuillier Vignacourt-ba, ahol Gallipoliból érkező ausztrál katonákkal találkozott. Louis és Antoinette megragadta a lehetőséget, s némi pénz fejében lefényképezték az átvonuló katonákat. A házaspár brit, amerikai, kanadai, ausztrál, indiai és dél-afrikai katonákról, valamint kínai munkásokról készített szuvenírképeket; a frontról érkező elcsigázott férfiakat francia családoknál szállásolták el, így gyakran helyi asszonyokkal és gyerekekkel szerepelnek közös fotón.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár