2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka JFK-fotókat árvereztek el

2010. december 12. 09:45 MTI

John F. Kennedy-fotókat - köztük néhány igen ritka példányt - árvereztek el New Yorkban. A Fehér Ház fotósa által készített fényképkollekcióért összesen 151 ezer dollárt (közel 32 millió forintot) fizettek a vásárlók.

A 12 ezer darabos gyűjteményt Cecil Stoughton hagyatékának kezelői bocsátották árverésre a Bonham's aukciós házban. Stoughton a Fehér Ház első hivatalos fotósa volt, és bár fotói 60 százalékán hivatalos közszereplések láthatók, számos olyan kép is kikerült a keze közül, amelyek történelmi vagy intim pillanatokat örökítettek meg az elnök és környezete életéből.

A ritkaságok egyikén az amerikai elnök Marilyn Monroe-val és Robert Kennedyvel tűnik fel. "Ez az egyetlen olyan kép, amelyen mindhárman együtt szerepelnek" - hangsúlyozta az értékét Matthew Haley, a Bonham's szakértője. A kalapács 9150 dollárnál (kétmillió forintnál)ütött le az eredetileg 4-5 ezer dollárra becsült tételnél.

A Marilyn-fotó történetéhez hozzátartozik, hogy a titkosszolgálat annak idején minden olyan fotót megsemmisített, amelyen az elnök és a színésznő együtt szerepelt. Az árverésre bocsátott kép úgy menekült meg, hogy amikor átkutatták Stoughton előhívóhelyiségét, ez a negatív elkerülte a figyelmüket.A fényképész egy másik híres felvétele, amelyen Lyndon B. Johnson az elnök ellen elkövetett merénylet után leteszi az elnöki esküt az Air Force One fedélzetén. "Ez egyike a 20. század legemlékezetesebb pillanatainak" - jelentette ki Haley. A képet, amely 13 420 dollárért (2,8 millió forintért) cserélt gazdát, Johnson a fotósnak dedikálta.

Stoughton a dallasi merénylet után azonnal felismerte, hogy az alelnöknek kell a helyébe lépnie, ezért lóhalálában rohant az elnöki géphez, hogy elkapja a pillanatot, amikor Johnson felesküszik. Amikor a repülő felé száguldott a leszállópályán, kis híján lelőtték a titkosszolgálat emberei, mert azt hitték újabb merényletre készül valaki. Ráadásul bedöglött a fényképezőgépe, amikor Johnson éppen az eskühöz készülődött, de erősen megrázta, és végül mégis csak sikerült elkattintania a történelmi fotót.

A Kennedy család meghitt együttlétét örökítette meg egy 1962-ben az ovális irodában felvett kép, amelyen az elnök íróasztala mellett ül, míg gyermekei, Caroline és John előtte táncolnak. A 18 300 dollárért (3,8 millió forintért) elkelt fotón a következő felirat olvasható: "Stoughton kapitánynak, aki gyönyörűen elkapott egy boldog pillanatot a Fehér Házban, John F. Kennedy."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár