2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vikingek tisztelték a kőkori tárgyakat

2011. február 4. 09:33

A legújabb régészeti leletek azt sugallják, hogy a vikingek mágikus erőt tulajdonítottak a kőkori eszközöknek, amelyek sokkal fontosabbak voltak számukra, mint azt korábban gondoltuk volna.

A dél-norvégiai Rogalandban feltárt tíz viking síremlékből kőkori eszközök, fegyverek, amulettek és használati tárgyak kerültek elő. Olle Hemdorff, a stavangeri Régészeti Múzeum munkatársa szerint ezeket az eszközöket eltemették, ezzel „megvédték a halottakat és szerencsét hoztak nekik a túlvilágon”.

A legújabb felfedezések olyan vikingekkel hozhatók összefüggésbe, akik Izlandra hajóztak és kőkori tárgyakat vittek magukkal. Korábban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget ezeknek az eszközöknek, de a legújabb kutatások kapcsolatot feltételeznek a hasonló, szintén kevéssé értékelt leletekkel a vikingek uralma alá vont helyszíneken.

Néhány hajóhoz hasonlóan a kőkori nyílhegyeket és tőröket is a házak alá temették. Hemdorff szerint a „vikingek az ősrégi eszközökkel legitimizálták és uralták a múltat”. Az őskori kincsek eltemetésének szokása a vaskori közösségek körében is gyakori volt, erre a migrációs korszakból (i.e. 600-400) származó norvég, svéd és dán leletekből lehet következtetni. Erre egyébként Shakespeare Hamletjében is van utalás, amikor kovakövet, agyagedényt és cserépedényt dobnak Ophelia sírjába; Hemdorff úgy gondolja, hogy az angol drámaíró „saját leírását egy régi szokásra alapozta, amely – mint azt már tudjuk – a vikingek koráig nyúl vissza”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár