2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képregényes világtörténet a reneszánszig

2011. február 2. 11:23

Larry Gonick amerikai matematikus eredetileg ötrészes, az emberi történelmet abszurd humorban pácolva és megforgatva feldolgozó képregény-sorozatának harmadik kötetéhez érkezett a Nyitott Könyvműhely kiadó.

A történelem oktatását, népszerűsítését alig tudja valami annyira legyilkolni, mint a magasztos pátosz, vagy a jól adagolt és itt-ott elhelyezett irónia hiánya. Ez nyilván nem vonatkozik minden történeti eseményre, hiszen joggal vált ki felháborodást mondjuk a tömeggyilkosságokon viccelődő, humornak álcázott rasszizmus.

Larry Gonick, a civilben matematika-tanár képregényművész viszont azon az úton halad, amin a Gyalog-galopp, a Brian élete, a Fekete Vipera és más, történelmi vagy mitologikus hagyományokat részben kifigurázó, részben elmagyarázó, klasszikus komédiák készítői. Irdatlan háttértudását megszámlálhatatlan apró poénnal színesítve adja át az olvasóknak. Önfeledt humora némelyeknek talán töménynek tűnhet, de talán ez az ára, hogy rengeteg képkocka akár önálló, magvas és kiváló poénra kihegyezett karikatúraként is megállná a helyét.

Gonick 1977-ben jelentette meg azóta öt vaskos kötetre duzzadt értelmezési kísérletének első, az ősrobbanástól Nagy Sándorig tartó kötetét az emberiség történetéről, a Nyitott Könyvműhely pedig 2008 óta adja ki a sorozatot, s tart jelenleg a harmadik, a nagy sztorit a reneszánszig elmesélő kötetnél.

A Nyitott Könyvműhely oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár